Agris.cz - agrární portál

Na vinicích konečně zapršelo, vinaři déšť hodnotí s rozpaky

20. 8. 2015 | ČTK

Vinaři na jižní Moravě se po dlouhých týdnech sucha dočkali dešťových srážek. Byly ale natolik vydatné, že jejich příchod hodnotí s rozpaky. Hroznům nejvíce škodí extrémní výkyvy sucha a vláhy, které letošní léto panují. ČTK to řekli zástupci vinařů.

"Sucho posledních měsíců bylo pro vinaře devastující. Silné deště, které nyní dorazily, přišly skoro pět minut po dvanácté. Hrozny bezesporu potřebovaly zavlažit, otázkou však zůstává, v jaké míře budou deště pokračovat," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Nejvíce podle něj hroznům škodí extrémní výkyvy sucha a vláhy, které letošní léto panují. "V tuto chvíli jsou ale hrozny v pořádku, takže na veškeré prognózy je zatím brzy," uvedl Půček.

Podle generálního ředitele Vinia z Velkých Pavlovic na Břeclavsku Libora Výlety mají na středně rané a pozdní odrůdy současné deště pozitivní vliv.

"Ochlazením se nastartovala asimilace rostlin a hrozny pokračují dál ve svém vývoji. U raných odrůd následující dny dají odpověď, zda srážky byly pozitivní, nebo toto množství srážek způsobí praskání zaměklých bobulí a následně dojde k šíření hniloby na hroznech," uvedl Výleta. Podle něj celkově srážky vinicím spíše pomohly, jen chybělo lepší rozložení celkového úhrnu do aspoň dvou týdnů.

Podle Miloše Vidláře ze společnosti BS Vinařské potřeby se situace na vinicích tento týden změnila výrazně. Na některých místech začaly zaměkat a praskat bobule. "Bude záležet, jak se bude počasí dále vyvíjet. Jednak proto, aby mohli vinaři vjet technikou do vinic a provést chemickou ochranu, a také kolik srážek naprší v příštích dnech a týdnech. Vzhledem k deštivému počasí je v současné době vysoké riziko napadení hroznů révy šedou hnilobou." uvedl Vidlář.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:33