Agris.cz - agrární portál

V Čimelicích se sešlo více než 90 vystavovatelů květin

21. 8. 2015 | ČTK

Expozice více než 90 vystavovatelů květin a doplňků spojených se zahradnictvím mohou lidé ode dneška vidět v Čimelicích na Písecku. Koná se tam 31. ročník čtyřdenní floristické výstavy, která potrvá do neděle. Počet vystavovatelů je přibližně stejný jako v minulých ročnících, jelikož kapacita areálu už více nedovolí. ČTK to řekla jedna z organizátorek výstavy Hana Chválová.

Připustila, že pořádání letošního ročníku bylo v ohrožení. "Zhruba před třemi týdny nás napadaly různé myšlenky. Bylo to kvůli těm vedrům, kdy jsme trochu pochybovali, zda dokážeme výstavu úspěšně připravit. Navíc jsme si uvědomovali, že pokud by i nadále byly tak vysoké teploty, pro lidi by to bylo hodně náročné," řekla.

Pořadatelé se však nakonec rozhodli, že výstava se konat bude. A počasí v těchto dnech je pro pořádání podobné akce téměř ideální. "Naše přehlídka je výjimečná hlavně v šíři sortimentu, který zde lidé vidí. Na své si tu přijde snad každý milovník květin nebo zahrádkaření," řekla.

Návštěvníci si tak mohou mimo jiné prohlédnout aranžované živé květy, gladioly, jiřiny, lilie, hrnkové a balkonové rostliny. K bohaté přehlídce kaktusů, orchidejí a sukulentů se letos připojily i masožravé rostliny. Bohatý sortiment nabízí rovněž trvalky a letničky. Chválová dodala, že většinu z vystavovaných exemplářů si budou moci lidé i koupit.

Celý areál je osázený množstvím zajímavých letniček. Zahradníci i aranžéři pro vytvoření květinových expozic použili až několik tisíc nejrozmanitějších květů.V zámeckém parku mohou návštěvníci také posedět pod korunami letitých stromů či v nedalekém zámku navštívit výstavu Ochrany přírody a myslivosti. Součástí výstavy je i výstava fotografií Jana Zemana, výstava lidových krojů a projekce filmů. Tradice akce v Čimelicích sahá až do 60. let 20. století, nyní ji spolu se zahradnictvím Zámecká zahrada pořádá obecní úřad a Český svaz chovatelů.


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:07