Agris.cz - agrární portál

Tržby i zisk skupiny Stock Spirits za pololetí výrazně klesly

21. 8. 2015 | ČTK

Tržby lídra středoevropského výrobce lihovin Stock Spirits Group (SSG) za letošní pololetí klesly meziročně o téměř 22 procent, hlavní ziskové ukazatele se ale propadly mnohem výrazněji. Skupinu nejvíce zasáhla agresivní cenová politika konkurence na hlavním trhu v Polsku po loňském zvýšení spotřební daně. Vyplývá to z dnešního sdělení společnosti, která je největším producentem vodky v Polsku a lihovin v České republice, kde vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov. Její letošní výsledky se naopak zlepšily.

Celkové příjmy skupiny za prvních šest měsíců činily 108 milionů eur (téměř 2,92 miliardy korun). Provozní zisk klesl meziročně na o téměř 78 procent na 5,2 milionu eur (přes 140 milionů korun) a pololetní zisk po zdanění se snížil z loňských 16,8 milionu eur (454 milionů Kč) na 0,2 milionu eur (asi 5,4 milionu Kč). Celkový objem výroby lihovin činil za prvních šest letošních měsíců 4,9 milionu devítilitrových balení a byl meziročně o 28 procent nižší.

"Narušení dodavatelského řetězce ve spojení s agresivní cenovou politikou konkurence v Polsku, která následovala po zvýšení spotřební daně v lednu 2014, způsobilo velmi slabé výsledky celé skupiny v prvním čtvrtletí. Během druhého čtvrtletí se situace v Polsku výrazně zlepšila, ovšem ne natolik, aby se zcela vyrovnal propad prvního čtvrtletí. Tržby ve všech ostatních oblastech odpovídaly našim předpokladům," řekl výkonný ředitel SSG Chris Heath. Věří, že přes rizika agresivní konkurence a nepředvídatelného vývoje poptávky a objednávek bude na konci roku zisk skupiny před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) 60 až 68 milionů eur.

Česká republika, kde skupina vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov, naopak letos oproti dominantnímu Polsku mírně posílila. Tržby skupiny v ČR činily 27,7 milionu euro (téměř 750 milionů Kč), což je meziročně o 45 milionů korun více. Zisk EBITDA vzrostl o 0,5 procenta na 6,7 milionu euro (přes 180 milionů Kč). Podíl Stocku Plzeň na celkovém trhu lihovin v ČR se zvýšil o 2,4 procenta na 33,4 procenta. Božkov tuzemský (dříve rum) má 53 procent trhu, meziročně o osm procent více.

Plzeňská likérka od roku 2013 nezveřejňuje objem prodaných lihovin; v roce 2012 to bylo 26,5 milionu litrů. Firmu koncem loňského roku převzal po českém manažerovi nový ředitel Marek Malinowski, který předtím pracoval pro SSG v Polsku. Podle informací ČTK už ve firmě skončil.

Stock Spirits má kromě Polska a Česka základny na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině. Své produkty vyváží do více než 40 zemí světa a globální prodej činil loni 130 milionů litrů. V Česku Stock vévodí všem rozhodujícím segmentům na trhu, tedy hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům, vodkám i likérům. Silnou pozici má také na Slovensku, kde je druhou nejsilnější firmou v oboru.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:03