Agris.cz - agrární portál

TOP víno Slovácka je Pálava z Vinařství Vaďura z Polešovic

24. 8. 2015 | ČTK

TOP Víno Slovácka 2015 je Pálava z rodinného Vinařství Vaďura z Polešovic, kde se dnes na vinařské slavnosti výsledky soutěže vyhlašovaly. Akce se letos konala poosmé. Osmnáct vinařů a vinařských podniků ze Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička na Hodonínsku přihlásilo 72 vzorků vín.

"Bylo to těsné jako snad ještě v žádném ročníku. Druhé a třetí víno mělo 87 bodů a vítěz jen o čtvrt bodu více. Navíc vína na čtvrtém, pátém a šestém místě měla všechna stejný počet bodů (86,25). I podle toho vidíme, že soutěž byla na vysoké úrovni a že všechna přihlášená vína jsou vynikající," řekla ČTK ředitelka uherskohradišťské okresní agrární komory Karla Malinová.

Vinařství Vaďura v soutěži slavilo úspěchy i v minulých letech. Loni v desítce TOP vín mělo Pálavu na čtvrté příčce a vyhrálo klání kolekcí, kde se posuzuje pět vín od každého výrobce. Majitele vinařství Jaroslava Vaďuru letošní úspěch potěšil. "Absolutní špička vinařů se vyrovnává a uspět je dnes těžší. Ale konkurence musí být," řekl Vaďura.

Kolekce letos ovládla společnost Víno Hruška z Blatničky, která v klání o TOP víno obsadila třetí a pátou příčku. "Doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat. Narůstá nám klientela a my se snažíme udržovat určitou kvalitu vína. Lidé se můžou přesvědčit o tom, že naše vína jako dobrá vyhodnotila i nezávislá komise," uvedl zástupce společnosti Martin Kubík.

V soutěži zabodovala i polešovická společnost ZEAS, která měla mezi deseti nejlepšími vína na čtvrté, sedmé a osmé příčce a v kolekcích skončila druhá. Další domácí firma, Drobilovo víno, obsadila druhou příčku mezi TOP deseti víny a třetí mezi kolekcemi.

Soutěžící vína musejí být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy, které pocházejí z ČR. Značkou TOP Víno Slovácka chtějí pořadatelé upozornit na kvalitu regionálních vín a propagovat je.

Vyhlašování se zúčastnil ministr zemědělství Marian Jurečka. "Ukazuje se, že dluh, který jsme měli z období komunismu, naši vinaři velice rychle dohánějí. Je to vidět na úspěších, které tu a tam vozí ze zahraničních soutěží. Z celého zemědělského sektoru udělali vinaři největší krok kupředu," řekl.

Loni dvě desítky vinařů do soutěže TOP Víno Slovácko přihlásily 84 vzorků vín. Komise jako nejlepší vyhodnotila víno Rulandské šedé z Vinařství Vyskočil z Blatnice pod Svatým Antonínkem.


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:06