Agris.cz - agrární portál

Správa státních rezerv mění koncepci, chce víc zapojit své sklady

25. 8. 2015 | ČTK

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vytváří novou koncepci skladování potravin. V jejích skladech by se mělo skladovat mnohem více zásob, sdělil dnes ČTK mluvčí správy Jakub Linka. Šlo by například o rýži a čočku. Zvýšit by se měl i počet kontrol ve skladech.

"Dříve se většinou prováděly pouze plánované kontroly jednou za rok. Firma tedy věděla, kdy kontroloři přijdou," uvedl Linka, podle kterého se za současného vedení začaly provádět i neplánované kontroly a zvýšil se počet plánovaných. "Jen loni jich bylo přes padesát. Zvýšil se také počet pracovníků kontrolního oddělení," dodal mluvčí.

Potraviny, které je třeba zmrazit, by zůstaly u externích dodavatelů, protože správa ve svých skladech nemá mrazicí technologie. Ve státních zásobách je například zmražené maso či máslo, které je buď v 25kilogramových blocích nebo ve spotřebitelsky známých čtvrtkilech. Ve státním skladu se musí obměnit maximálně po roce a půl. Pak může jít zpátky na pulty v obchodech s označením "stolní máslo". Velké bloky jsou podle Linky nejspíš určené dále do výroby.

Mražené maso ve státních skladech nesmí být starší než rok a čtvrt, řepkový olej se musí měnit každoročně a masové konzervy, které nyní SSHR poptávala, nesmí být při dodání starší než půl roku s minimální tříletou trvanlivostí.

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásobu například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Nouzové zásoby ropy pokryjí spotřebu celého státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. Zásoby průmyslových surovin, například neželezných kovů, jsou většinou tříměsíční. Dodavatelé mají povinnost zásoby pravidelně obměňovat tak, aby byly čerstvé.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 20:28