Agris.cz - agrární portál

SANEP: Desetina Čechů přiznává závislost na alkoholu

25. 8. 2015 | ČTK

Téměř desetina Čechů přiznává závislost na alkoholu, patrný je i nárůst alkoholismu u dětí. Závislost na konzumaci alkoholických nápojů připouští v souhrnu 9,9 % domácí populace. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP.

Jak dále ukázalo šetření společnosti SANEP, v souhrnu 61,5 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, považuje konzumaci alkoholických nápojů za závažný celospolečenský problém naší země.

Nadpoloviční většina domácí populace (54,1 %) se pak shoduje na tom, že je ČR zasažena epidemií alkoholu.

Výsledky aktuálního průzkumu společnosti SANEP, zaměřeného na vztah domácí populace ke konzumaci a problematice alkoholu, v porovnání s výsledky zjištěnými společností SANEP v roce 2011 lze považovat za alarmující, neboť lze říci, že se stále více tuzemských obyvatel potýká s alkoholismem a jeho negativními důsledky. Za největší problém pak lze vnímat ve srovnání s výsledky z roku 2011, nárůst počtu dětí s alkoholem. Zatímco v roce 2011 v souhrnu 2,1 % dotázaných uvedlo, že jejich děti mají problém s alkoholem, aktuálně tuto skutečnost u svých dětí připouští v souhrnu již 2,5 % respondentů.

Aktuálně v souhrnu 75,1 % dotázaných sdílí názor, že je vztah Čechů ke konzumaci alkoholických nápojů jako příliš tolerantní a benevolentní.

Téměř dvě pětiny dotázaných (39,8 %) pak aktuálně připouští, že v jejich bezprostřední blízkosti existuje osoba, která má problémy s alkoholismem.

Negativní následky požívání alkoholických nápojů vedly v souhrnu 6 % dotázaných až k vyhledání odborné pomoci.

Ke konzumaci alkoholických nápojů se aktuálně přiznává 83,1 % dotázaných. Naopak za abstinenty, mezi něž lze aktuálně zahrnout i např. těhotné ženy či osoby s nemocí, jenž nepřipouští požívání alkoholických nápojů, se považuje 16,9 % dotázaných.

Z respondentů, kteří uvedli, že konzumují alkoholické nápoje, přiznává v souhrnu 11,2 %, že jsou při nadměrné konzumaci alkoholických nápojů agresivní.

Za velice závažné zjištění lze pak rovněž považovat skutečnost, že své partnery či potomky v opilosti napadlo 6 % dotázaných. Skutečné číslo však může být mnohem vyšší.

Za občasné konzumenty alkoholických nápojů se považuje 56,7 % dotázaných. Za pravidelné pijáky alkoholu, u nichž je riziko alkoholismu či jiných zdravotních obtíží mnohonásobně vyšší, se označuje 27,9 % dotázaných. Za alkoholiky, pro něž je alkohol každodenní nutností, se považuje 11,8 % respondentů. Ve všech zmíněných zjištěních lze oproti roku 2011 pozorovat negativní nárůst jak občasných konzumentů alkoholu, tak však zejména pravidelných konzumentů a závislých alkoholiků.

Pití alkoholu je pro 52,5 % dotázaných zejména příjemným doplňkem různých společenských událostí. Pro 13,2 % dotázaných představují alkoholické nápoje vítané zpestření všedních dnů. Závislou nutností na požívání alkoholických nápojů pak připouští 11,3 % respondentů. Pro 3,8 % dotázaných je alkohol prostředkem úniku od problémů a nespokojenosti s vlastním životem. Pití alkoholu je nedílnou součástí dne pro 4,1 % dotázaných. Pro 1,4 % respondentů představuje alkohol prostředek napomáhající ke zvládání každodenního stresu a povinností a pro 0,8 % představuje alkohol způsob, kterým řeší své depresivní stavy.

Alkohol občas zpříjemňuje život 54,5 % dotázaným. Alkohol často zpříjemňuje život 7,2 % respondentům a přináší radost i problémy 6,3 % domácí populace. Alkohol ničí zdraví 5,3 % dotázaným. Za pomyslného ničitele partnerských a rodinných vztahů označuje alkohol 4,1 % respondentů. Kariéru pak alkohol zničil 1,3 % dotázaným a 1,2 % respondentům znemožňuje alkohol najít a plnohodnotně mít práci.

I přes všechna negativa, která jsou spojena zejména s nadměrným požívání alkoholických nápojů, v souhrnu pouze 15,3 % respondentů, kteří uvedli, že konzumují alkoholické nápoje, by s alkoholem chtělo skoncovat.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 14. - 21. července 2015 na vybrané skupině 4.208 otázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 21.735 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

  • Kontakt:
  • Oldřich Zajíc
  • ředitel a jednatel
  • tel.: 605 881 188
  • tel.: 222 231 560
  • e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Upozorňujeme odběratele, že materiály označené značkou PROTEXT nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:22