Agris.cz - agrární portál

Získejte pro své výrobky titul Česká biopotravina 2015!

25. 8. 2015 | bio-info.cz

Šumperk (25. srpna 2015) – Tuzemští výrobci biopotravin mají nejvyšší čas pro přihlášení svých výrobků do 14. ročníku soutěže Česká biopotravina. Biovýrobky ohodnotí odborná porota na začátku Září—Měsíce biopotravin. Soutěž vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Soutěž probíhá ve čtyřech kategoriích – Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní. Samostatnou kategorii, včetně hodnocení tvoří soutěž o nejlepší biovíno.

„Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností, což přináší samozřejmě i lepší odbytové možnosti“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Přihlášky do soutěže je potřeba doručit na adresu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců do 28. srpna 2015. Hodnocení vzorků vín ovšem proběhne již 19. srpna v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích. To nejlepší víno bude součástí hodnocení všech dalších výrobků, které proběhne 2. září v Praze. O celkovém vítězi soutěže a držiteli titulu Česká biopotravina 2015, zde rozhodne odborná porota.

Při hodnocení, ke kterým samozřejmě patří především chuťové a vizuální kriteria, je zohledňován poměr tuzemských surovin použitých při výrobě produktu. Hodnotí se však i nápad či inovace.

Samotné hodnocení proběhne v přítomnosti zástupců Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo  Ministerstva zemědělství ČR. Soutěž Česká biopotravina 2015 se koná za dohledu kontrolní a certifikační organizace KEZ o.p.s. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 2. září 2015 v rámci Biosummitu 2015, slavnostní předání cen pak proběhne při společenském večeru mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2015 v Lednici, a to 10. září 2015.

Partnerem soutěže je Nürnberg Messe GmbH v zastoupení společnosti PROveletrhy, s. r. o. Jako hlavní cenu výrobce vítězné biopotraviny získá vícedenní inspirační pobyt v Norimberku, který zahrnuje i vstup na mezinárodní veletrh biopotravin BIOFACH  2016, který se koná ve dnech 10.—13. února 2016.

Vítěz soutěže má právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina, doplněný příslušným letopočtem. Logo s ročníkem 2014 tak mohou spotřebitelé nalézt například na Bio konopném sádle z přeštických prasat z Biobfarmy Sasov, na Černíkovických okurkách Miloše Kurky ze Zahrady Černíkovice a Bio cukrovém hrášku z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce. Nejlepším biovínem  se v loňském roce stalo Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák.

Soutěž je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Poznámky:

Pravidla soutěže a potřebné dokumenty jsou ke stažení na http://pro-bio.cz/Projekt/Ceska-biopotravina/

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Mediálními partnery jsou: Deník, časopis Zboží&Prodej, magazín o maloobchodu Retail Info Plus a česko-slovenský dvouměsíčník BIO&LIFE, internetové informační portály Bio-info.cz, Nazeleno.cz  a Biospotrebitel.cz.               

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková                                                      


Zdroj: bio-info.cz, 25. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:50