Agris.cz - agrární portál

Sklizeň rané odrůdy technického konopí na Litoměřicku vrcholí

26. 8. 2015 | ČTK

Na Litoměřicku vrcholí sklizeň rané odrůdy technického konopí. Houževnatá rostlina si poradila se suchem i horkem, kvalita bude podle ředitele společnosti Severofrukt Františka Šišky dobrá. Společnost letos zasela populární a dříve hojně pěstované konopí na šedesáti hektarech. Většina produkce je určena pro německý trh.

"Část porostů sice zaschla, ale není to nic strašného," uvedl ředitel, který s konopím začal loni na Litoměřicku na dvanácti hektarech. Tehdy povolal na seč brigádníky. "Ručně to ale nešlo, měsíc nám to trvalo a nestihli jsme ani tak všechno," popsal práci.

Poptávka po konopí však vedla k tomu, že Šiška na rostlinu nezanevřel. Letos sklízí tři odrůdy. Teď je na řadě rané konopí, které dorůstá výšky dvou metrů. Seká ho stroj, obvykle používaný na sečení petrželové natě. Na pozdější odrůdy, které dorůstají až do výšky čtyř metrů, už má Severofrukt připraven nový speciální kombajn.

Ve dvou týdnech musí stihnout posekat celou úrodu. "Bez ohledu na to, zda prší nebo je vedro, musí se sklízet. Pokud se to nezvládne ve dvou týdnech, je to špatně," popsal Šiška. Rostlina se poté vozí do sušáren, kde při průměrné teplotě pětapadesát stupňů Celsia zůstává zhruba pět hodin. "Poté sušinu pytlujeme a míří k zákazníkům," doplnil ředitel. Devadesát procent vozí firma do Německa, zbytek zůstane u českých zpracovatelů.

Možnosti využití rostliny jsou velmi široké. Konopné vlákno používá papírenský a automobilový průmysl. Z konopí se vyrábějí tepelné izolační rohože pro stavebnictví, textilie, lze ho užít jako stelivo pro zvířata. Populární je konopná kosmetika, oleje a semínka v potravinářství. "Do budoucna bychom rádi třídili konopná semena a sami vyráběli olej," přiblížil ředitel plány firmy, která zaměstnává zhruba padesát lidí a na trh dodává výrobky ze sušené zeleniny a ovoce.

V celém Ústeckém kraji se podle celního úřadu zabývá pěstováním technického konopí 12 pěstitelů včetně Výzkumného ústavu zemědělství v Žatci. Celková osetá plocha konopím v kraji je letos 178 hektarů. V roce 2010 to bylo 58 hektarů.

V ČR je povoleno setí pouze několika odrůd rostliny. Povolené odrůdy musejí obsahovat méně než 0,3 procenta omamné látky THC. Příznivci marihuany užívají konopí indické, které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace THC.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:51