Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila zakázku na informační systém zemědělského fondu

26. 8. 2015 | ČTK

Za čtyřletý provoz a rozvoj informačního systému Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by měl stát zaplatit 930 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z odůvodnění veřejné zakázky ministerstvem zemědělství, které dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Ministerstvo spolu se SZIF očekává během čtyř let úsporu 440 milionů proti současnému stavu.

Výběrové řízení by mělo začít během letošního září, systém by pak měla vybraná firma začít spravovat od roku 2017. Nyní podle Novákové stát platí za rok 340 milionů korun bez DPH za provoz a rozvoj systému, dalších 17 milionů korun pak za provoz infrastruktury, na které systém běží.

Fond prostřednictvím systému vyplácí zemědělcům dotace. Ministerstvo dlouhodobě chce, aby provoz informačních technologií zajišťovali přímo státní zaměstnanci, v tomto případě však jeho požadavky splňují pouze externisté. "Činnosti spojené se zajištěním provozu a rozvoje informačního systému vyžadují tak vysokou odbornou specializaci, kterou nelze v rámci veřejné správy zajistit interními lidskými zdroji. Současně jde o kapacitně náročné činnosti vyžadující tým několika desítek IT specialistů," řekla již dříve ČTK mluvčí SZIF.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají dotace oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa a značku Regionální potravina.

V roce 2014 vyplatil fond v rámci Společné zemědělské politiky (SZP) na dotacích 37,6 miliardy korun, o pět miliard více než v roce 2013. Největší část dotací představovaly přímé platby, které dosáhly 24,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:52