Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 8. 2015

27. 8. 2015 | Agris

Včelaři: Med se letos prodává okolo 150 Kč/kg, je ho dost

I přes zimní úhyny včelstev by letos mělo být medu dost, jarní počasí včelařům přálo. Podle Českého svazu včelařů se květový med nyní prodává v rozmezí 130 - 180 korun za kilogram, nejčastěji za 150 korun za kilo. Medovicový, neboli také lesní či tmavý med, pak stojí kolem 180 Kč za kilogram. Druhým rokem za sebou letos přibylo včelařů.

Vláda schválila zakázku na informační systém zemědělského fondu

Za čtyřletý provoz a rozvoj informačního systému Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by měl stát zaplatit 930 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z odůvodnění veřejné zakázky ministerstvem zemědělství, které dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Ministerstvo spolu se SZIF očekává během čtyř let úsporu 440 milionů proti současnému stavu.

Polsko kvůli suchu pomůže zemědělcům třemi miliardami Kč

Polská vláda pomůže zemědělcům postiženým současným nebývalým suchem částkou 488 milionů zlotých (přes tři miliardy korun). Informoval o tom dnes ministr zemědělství Marek Sawicki a ministr pro administrativu a digitalizaci Andrzej Halicki s tím, že i přes nedostatek srážek není v zemi nutné vyhlašovat stav přírodní katastrofy.

Pesticidů na polích ubývá. Ale jenom pomalu

Pozor jed. Notoricky známou výstražnou značku s umrlčí lebkou a zkříženými hnáty by klidně mohly nést obaly některých potravin. Například u některých čajů, kořenové nebo listové zeleniny, ovoce a koření objevili při loňských kontrolách pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce zbytky pesticidů, které se používají proti škůdcům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:12