Agris.cz - agrární portál

Tatra předvedla na Zemi živitelce sklápěčku a zemědělské vozidlo

27. 8. 2015 | ČTK

Zástupci Tatry předvedli na zemědělské výstavě Země živitelka na českobudějovickém výstavišti poslední firemní modely sklápěčky a zemědělského vozidla, které na silnici funguje jako tahač, ale například na poli se umí chovat jako traktor. Je vhodné na odvoz biomasy do bioplynových stanic. ČTK to dnes řekl zástupce firmy Miroslav Rineš, který s prodejem vozů přímo na výstavě nepočítá.

Jednotlivé stroje si totiž podle něj chtějí zemědělci často přizpůsobit přímo na používání ve vlastních specifických podmínkách. Například si nechají vyměnit pneumatiky podle terénu, ve kterém se pohybují, zda například budou spíše jezdit po poli, v lese či po asfaltu. Cena zemědělského vozidla s jednou nástavbou se podle něj pohybuje kolem 4,5 milionu korun.

Představovaná sklápěčka Tatra Phoenix splňuje emisní limity Euro 6. Zemědělské vozidlo, které vypadá jako klasický tahač, ale umí se chovat jako traktor a je tak i homologováno, splňuje limity Euro 5. Vůz se podle Rineše může prodávat i v provedení "agrovozu". Pak už nemá omezenou rychlost na 68 kilometrů za hodinu, ale majitel za něj musí platit silniční daň. Provozní váha vozidel se pohybuje nad deseti tunami.

Automobilka Tatra patří od roku 2013 společnosti Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery. Tržby automobilky loni dosáhly přes 3,7 miliardy korun, o 24 procent více než v roce 2013. Tatra vyrobila 821 vozů, o 58 více než v roce 2013, a prodala jich 850 (v předchozím roce 722). Letos chce prodat přes tisíc aut. Automobilka má přes 850 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 19:49