Agris.cz - agrární portál

Podnikatelka roku Vyškovska chová kozy a vyrábí sýry

28. 8. 2015 | ČTK

Nejlepší podnikatelkou Vyškovska pro letošní rok se stala jednatřicetiletá Zuzana Moučková z Drysic, která chová hospodářská zvířata a vyrábí sýry. Ocenění jí dnes předal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Moučková má nyní 30 koz, jednu krávu a 20 prasat. Před šesti lety přitom začala se dvěma kozami, aby mohla svým dvěma dcerám vyrábět kvalitní potraviny. Moučková na vše stačí s manželem a jedním brigádníkem. Vlastní registrovanou sýrárnu, která je v růžové barvě stejně jako mnoho dalších pracovních doplňků.

Sobotka Moučkovou ocenil při dnešní návštěvě Jihomoravského kraje na setkání podnikatelů se zástupci měst a obcí. Sám totiž pochází ze Slavkova u Brna na Vyškovsku, kam se rád vrací.

Moučková zvítězila mezi 12 podnikatelkami. "Ocenění si velmi vážím," řekla Moučková. Chovem zvířat se přitom vůbec nechtěla zabývat. "Můj otec je bača původem z Valašska. Přivedl mě k farmaření, ale já jsem to nechtěla dělat, protože zatímco se kamarádky opalovaly, já jsem musela sušit seno a dělat všechnu práci kolem," uvedla Moučková.

Po studiích však otěhotněla a k farmaření se vrátila. "Chtěla jsem dávat dětem kvalitní výživu, a ne do nich cpát dnešní potraviny, které nejsou tak dobré. Od otce jsem si proto pořídila dvě kozy a dělala jsem pro ně sýry," řekla Moučková. Postupně však její výrobky vyžadovaly i kamarádky, které ji přesvědčily, aby začala vyrábět i pro ně. "Pořizovala jsem si koz stále víc. Dnes jich mám 30 a denně nadojím 50 litrů mléka. Z nich vyrobím pět kilo sýru," řekla podnikatelka, která všechnu práci obstarává sama s manželem a jedním brigádníkem. "Ráno vstanu v pět nebo v šest, zajistíme krmivo, podojím kozičky, přejedu do sýrárny, zchladím mléko, vyrobím sýry a další produkty a ve tři končím. Večer potom sýry prodávám," dodala žena, která kromě sýrů vyrábí ještě mléčné a zakysané nápoje, jogurty a kefíry. Nabízí kolem 20 výrobků. Čerstvý sýr prodává za 300 korun za kilogram, tvrdý sýr je k dostání za 400 až 450 korun. Prodává je v obchodě v obci nebo na farmářských trzích.

U 30 koz však nechce Moučková skončit. "Ráda bych si jich pořídila více stejně jako krav. Zatím mám jen jednu jako doplněk. Postupně bych ale chtěla lidi více zapojit do agroturistiky, aby si přijeli odpočinout z města na farmu. Chci také s farmařinou propojit mladé lidi. Proto mám mnoho věcí jako sýrárnu, traktor, gumáky, vlečky, ale i kolečka růžové, protože je to veselá barva, která může lidi nabíjet energií," dodala Moučková.


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:36