Agris.cz - agrární portál

ZD Kokory letos kvůli suchu očekává o pětinu nižší úrodu chmele

28. 8. 2015 | ČTK

O pětinu nižší úrodu chmele letos očekávají v Zemědělském družstvu Kokory na Přerovsku, které je se svými 180 hektary chmelnic největším producentem chmele v regionu. Chmelnice poškodilo suché a teplé počasí, řekl dnes ČTK předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský.

"Je to bída a úroda bude podprůměrná. Počítám s tím, že bude minimálně o dvacet procent nižší než loni," uvedl Lichnovský. Suché počasí podle něj poškodilo hlavně mladé rostliny chmele, z nichž některé kvůli nedostatku vláhy letos ani nevytvořily hlávky. "U těchto rostlin bude výnos minimální nebo žádný," podotkl.

Lichnovský upozornil, že i chmelové hlávky u starších rostlin jsou výrazně menší. "Místo, aby šiška měla tři až čtyři centimetry, tak říkám, že letos máme hrachový poloraný červeňák a místy i čočkový poloraný červeňák. Šišky jsou opravdu velmi drobné. Ještě v polovině července si to nikdo nepřipouštěl," uvedl.

Nižší je letos kvůli suchu i obsah pivovarsky cenných látek, což by mohlo mít nepříznivý dopad na cenu. Ta je sice zakotvena v dlouhodobých smlouvách, odběratelé ale kvůli nižší kvalitě můžou uplatnit srážky. "Jde o to, jak se k tomu postaví. Zda budou srážky uplatňovat, nebo se spokojí s tím, že aspoň budou mít nějakou surovinu pro výrobu piva," míní Lichonovský.

Podle něj nemělo význam chmelnice zavlažovat, protože spotřeba vody by byla obrovská a efekt minimální. "Tam, kde chmelnice zavlažovali, to není o moc lepší. Rostliny vysokou teplotou tak trpěly, že nepomohlo ani zavlažování," řekl.

Část produkce chmele od ZD Kokory odebírá Pivovar Zubr Přerov, jehož zaměstnanci i letos pomáhají se sklizní. "Tento tradiční jemný aromatický chmel, který do jedenáctistupňového ležáku Zubr Grand dávkujeme hned čtyřikrát, dává pivu jedinečnou chuť i příjemné chmelové aroma. Výběr odrůdy chmele je pro pivo naprosto zásadní a tady na Tršicku se pěstuje jeden z nejlepších na světě," řekla ČTK sládková Pivovaru Zubr Nataša Rousková.

Podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR ze začátku srpna by se letošní úroda chmele mohla pohybovat na hranici 4500 tun. Pokud by tato predikce vyšla, meziročně by úroda klesla o čtvrtinu. Loni se sklidilo 6200 tun chmelu.

Poptávka po českém chmelu je přitom vyšší než jeho reálná produkce. Na tu by chmelaři potřebovali úrodu alespoň v loňské výši. Tuzemským pivovarům by ale úroda stačit měla, podle Gambrinusu spotřebují pivovary okolo tisíce tun chmele.

Většinu produkce čeští pěstitelé chmelu exportují. Loni vyvezli 4064 tun, což bylo meziročně o o 15 procent více. Téměř tři čtvrtiny celkového exportu směřovaly mimo EU. Nejvíce do Japonska, Číny, Ruska a Vietnamu. Ze zemí EU je na prvním místě Německo

ČR patří mezi největší producenty chmele na světě. Plocha, kde se pěstuje chmel, se po poklesu v roce 2012 opět zvětšuje. V roce 2012 činila 4366 hektarů a letos 4617 hektarů. Kromě nejznámějšího Žatecka se chmel pěstuje i v okolí Úštěka na Litoměřicku a Tršicku mezi Přerovem a Olomoucí.

Vývoj sklizně chmele v posledních pěti letech:

 2011201220132014*odhad 2015
Sklizňová plocha chmelnic (ha)46324366431944604617
Úroda (t)6088433853306202*4500

Zdroj: ČSÚ, *odhad chmelařů


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:24