Agris.cz - agrární portál

Na Zemi živitelce se dnes slaví národní dožínky, úroda je dobrá

29. 8. 2015 | ČTK

Národními dožínkami dnes na českobudějovickém výstavišti třetím dnem pokračuje agrosalon Země živitelka. Tradice národních dožínek byla založena v roce 1969. Žně na většině území Česka skončily a úroda je podle zemědělců dobrá, výnosy se blíží loňským rekordním. Obilí je kvalitní pro mlynáře i pekaře. Díky dobré úrodě lze podle odborníků předpokládat, že ceny surovin a pekařských výrobků by růst neměly.

Žně ve většině zemědělských podniků skončily v rekordním čase, zhruba o měsíc dříve než loni. Při zahájení českobudějovického agrosalonu přitom bývala někdy i třetina obilí na polích. Dožínky zemědělci slavit nemohli.

První Národní dožínky se uskutečnily ve Strážnici a hned druhé bienále v roce 1971 v Českých Budějovicích na zemědělské výstavě Jižní Čechy - Země živitelka. Před 42 lety povýšila akce z krajského na národní agrosalon.

Za minulého režimu měly dožínky především politický podtext. Dnes dožínkovému věnci požehná diecézní biskup Vlastimil Kročil. Zemědělci se ho chystají předat premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Akci pořádá Agrární komora ČR, nebude chybět její prezident Miroslav Toman a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dožínky - slavnost k ukončení žní - se dodnes slaví v mnoha obcích. Vrcholí předáním dožínkového věnce a vinšováním hospodáři, večer hostinou a taneční zábavou. Hudba v podání dechových kapel čeká po celý den i na návštěvníky Země živitelky.


Zdroj: ČTK, 29. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 15:59