Agris.cz - agrární portál

Pracovní oděvy u Lesů ČR nově nevybírá podnik, ale zaměstnanci

31. 8. 2015 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zavedl nový systém vybavování svých zaměstnanců pracovními oděvy a obuví. Podnik již nebude centrálně vypisovat tendry na dodávky oděvů, ale vybírat si je budou samotní zaměstnanci z nabídky firem, které splní požadovaná kritéria. Lesy ČR k tomu zřídily v hradecké čtvrti Březhrad vlastní výstrojní sklad. Roční objem nákupu pracovních oděvů obuvi se u Lesů ČR pohybuje kolem 20 milionů korun, podnik má přes 3000 zaměstnanců. Novinářům to dnes řekl generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Podnik se novým systémem chce vyhnout riziku, že se mu při centrálně organizované soutěži nepodaří vybrat patřičnou kvalitu ve vztahu k ceně. "Cena možná byla ta nejnižší, ale kvalita hodně pokulhávala. Zaměstnanci pak s kvalitou oděvů nebyli spokojeni," uvedl Szórád. Nyní si podle něj výběr a kvalitu určí sám zaměstnanec.

Nyní oděvy a obuv ve výstrojním skladu nabízí osm subjektů. Jejich počet není uzavřený. Pokud zájemce o dodávky splní podnikem požadovaná kritéria, může se do systému LČR zapojit.

Podnik zaměstnanci jím vybrané oděvy proplatí zcela nebo částečně. Záležet bude ne tom, jak zaměstnanec bude hospodařit se svým bodovým kontem na nákup oděvů. Výše bodového konta se řídí pracovním zařazením zaměstnance. Nárok na častější obnovu pracovních oděvů mají lesníci, revírníci, adjunkti a další zaměstnanci, kteří pracují převážně v lese.

Při nákupu oděvů zaměstnanec nejdříve navštíví vzorkovnu a následně zkušebnu. "Ve vzorkovně máme vystaveno několik typů kalhot, košil, bund, čepic, ale i batožin a dalších oděvů či obuvi z různých materiálů a také s různou cenou. Ve zkušebně je možné vybrané zboží vyzkoušet ve všech velikostech, které má dodavatel v nabídce," uvedl obchodní ředitel LČR Radovan Srba. Na objednané zboží pak prodejce umístí logo LČR a vyexpeduje na adresu zaměstnance.

Tendrem na dodávky ochranných pracovních prostředků u Lesů ČR z roku 2010 se zabýval antimonopolní úřad, za pochybení musely LČR zaplatit pokutu půl milionu korun. Proti sankci LČR letos podaly žalobu. Tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:34