Agris.cz - agrární portál

NP Šumava vypsal tendr na pěstební a těžební práce v lese

1. 9. 2015 | ČTK

Správa Národního parku Šumava vypsala výběrové řízení na zajištění prací spojených s péčí o lesy na příští dva roky. Veřejné zakázky na práce v lese bude zadávat, stejně jako v předchozích letech, prostřednictvím rámcových smluv a následných dílčích výběrových řízení tzv. minitendrů. Zásadní změnou je navýšení maximální ceny pro jednotlivé činnosti o 40 procent. ČTK to dnes řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Systém minitendrů, do kterých se mohou přihlásit dodavatelé lesnických činností, kteří mají uzavřenou rámcovou smlouvu se Správou NP Šumava, začal fungovat v roce 2009. Rámcové smlouvy byly vždy uzavírány na jeden nebo maximálně dva roky.

"Uvědomujeme si specifika spojená s prací v lesích Šumavy, zejména větší míru kontroly a maximální požadavky na šetrnost provedení a důraz na nepoškození přírodního prostředí národního parku. To klade vysoké nároky na dodavatele prací, a proto jsme navýšili maximální ceny pro jednotlivé činnosti, a to o 40 procent," vysvětlil náměstek ředitele NP Šumava Jan Kozel.

Třeba maximální cena ruční výsadby jedné sazenice se zvýší z 5,34 Kč na 7,48 Kč, hodina prořezávky ze 166 na 233,59 korun a odstranění metru krychlového klestu ze 180 na 252 korun.

"Mimo to také dáváme možnost dodavatelům, kteří uzavřou rámcové smlouvy v průběhu jejího trvání, rozšířit portfolio nabízených služeb," dodal Kozel. Například živnostník, který v době uzavření smlouvy splňuje kvalifikaci na práci s motorovou pilou, může podávat nabídky i na práci s traktorem, pokud v průběhu trvání rámcové smlouvy rozšíří svou kvalifikaci o tento výrobní prostředek. Od tohoto si vedení parku slibuje větší zájem dodavatelů o práci v NP, ale také větší konkurenci v minitendrech.

Počet dodavatelů na práce v lesích je stále nižší. V roce 2009, kdy ještě byly činnosti rozděleny na pěstební a těžební, uzavřelo rámcovou smlouvu dohromady 333 dodavatelů. Na roky 2014 a 2015 jich bylo už jen 93. Lidí se nedostává hlavně v pěstebních činnostech. Více jich je třeba na prořezávky, ale i na práci s motorovými pilami. Nabídky je možné podávat do 19. října.

Šumavský národní park loni vytěžil 23.000 kubických metrů kůrovcem napadeného dřeva. Navíc loni při plánovaných těžbách padlo 86.000 kubických metrů stromů v převážně mladých, uměle založených porostech. Letos by se podle plánu měla úmyslná těžba týkat lesů do stáří 80 let, park chce celkem porazit 110.000 kubických metrů dřeva.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:23