Agris.cz - agrární portál

Brambor se na Vysočině sklízí méně, úroda bude nižší až o 40 pct.

1. 9. 2015 | ČTK

Na Vysočině, kde se pěstuje třetina brambor v ČR, první výsledky jejich sklizně potvrzují obavy z dopadu sucha. U později zrajících odrůd brambor odhadují pěstitelé pokles výnosů proti běžným rokům o 30 až 40 procent. Předpokládá se nejnižší úroda za řadu let, řekl dnes ČTK předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. Už se to promítá do cen brambor určených k přímé spotřebě. Zemědělci za kilogram dostávají pět až šest korun, o dvě koruny více než před měsícem. Jihlavské obchody prodávají brambory za dvojnásobek této farmářské ceny.

Podle ankety ČTK ze tří supermarketů platili Jihlavané zkraje týdne za kilogram volně ložených umytých brambor od 9,90 Kč po 13,90 Kč. Převažovala česká produkce. Jeden obchod nabízí i brambory z Francie - balíček s 2,5 kilogramu stojí 64,90 Kč, kilogram tedy vyjde skoro na 26 Kč.

Podobné problémy jako v Česku mají podle Chlana i pěstitelé brambor v další části Evropy. "Ta cena je tam o malinko vyšší než u nás. Brambory se mohou dovést, ale nebudou levné," řekl.

Zemědělské podniky na Vysočině podle Českého statistického úřadu nasázely brambory na 8262 hektarů, což je 36 procent bramborových polí v ČR. Na jídlo pěstují hlavně později sklízené odrůdy, produkují také sadbu a brambory na výrobu škrobu. "Velmi rané brambory dopadly relativně dobře, u poloraných to už bylo slabší a u polopozdních a pozdních to vypadá dost špatně," uvedl Chlan. Zatímco běžně se podle něj hektarový výnos u konzumních brambor v průměru blíží ke 30 tunám, letos asi bude jen kolem 20 tun. Sklizeň na Vysočině obvykle trvá do října.

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové na Havlíčkobrodsku pěstuje brambory na 170 hektarech polí. Podle agronoma Jiřího Zvolánka sucho tolik neuškodilo bramborám na sadbu, protože tam se sklízejí menší hlízy. U konzumních brambor, které zabírají 50 hektarů, se výnosy liší podle odrůdy. "U některých bude ztráta až k padesáti procentům," očekává. Na druhou stranu teď jdou brambory na jídlo dobře na odbyt. "Já si myslím, že finančně na tom nebudeme hůř než loňský rok, protože ta cena je nyní trojnásobná," řekl Zvolánek. U loňské sklizně se kvůli přetlaku produkce farmářské ceny držely jen kolem dvou korun za kilogram.

Bramborový škrob vyrábí na Vysočině pouze Škrobárny Pelhřimov. Kampaň zahájily poslední srpnový týden, podobně jako v jiných letech. Brambory podnik vykupuje od 25. srpna. V pelhřimovském závodě je zpracovává od 28. srpna a během dneška rozjíždí i svou druhou linku na výrobu bramborového škrobu v jihočeském Chýnově.

Škrobárny mají v letošním plánu zpracovat 57.500 tun brambor a vyrobit z nich 12.000 tun škrobu. "Vzhledem k tomu, jaký byl průběh léta, to znamená tropické a suché počasí, předpokládáme, že bude velmi obtížné kontrakt naplnit," řekl předseda představenstva Josef Hadrava. Výše výpadku se podle něj zatím nedá odhadnout. "Rozhodující budou výnosy pozdnějších odrůd, protože ty mají ještě čas. Jestli teď zaprší, výnos by u nich mohl být i relativně slušný," uvedl. Dodávky průmyslových brambor mají škrobárny dohodnuté celkem z 1710 hektarů polí.

V ČR jsou dva výrobci bramborového škrobu, kromě Škrobáren Pelhřimov už jen Lyckeby Amylex v Horažďovicích v Plzeňském kraji.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:17