Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1. 9. 2015

2. 9. 2015 | Agris

Sklizeň v ČR téměř skončila, zbývá jen oves v Karlovarském kraji

Žně v České republice byly letos rychlé, v současné době je sklizeno 99,99 procenta obilovin a také všechna řepka. Zbývá sklidit už jen 113 hektarů ovsa v Karlovarském kraji. Výnos obilovin letos dosáhl 6,07 tuny na hektar, což se blíží loňským rekordním hodnotám.

Komerční banka a Agrární komora ČR zintenzivní spolupráci v oblasti čerpání dotací

Efektivní čerpání dotačních zdrojů z ČR a EU, ale i zvýhodněných zemědělských programů připravených ve spolupráci s evropskými finančními institucemi je hlavní prioritou prodloužené spolupráce mezi Komerční bankou a Agrární komorou ČR.

Vývoz potravin z Německa do Číny vzrostl téměř o polovinu

Německý vývoz potravin do Číny v první polovině letošního roku prudce vzrostl o téměř 47 procent na 604 milionů eur (16,3 miliardy korun), přestože růst čínské ekonomiky zpomaluje a celkový vývoz z Německa do Číny stoupl jen o jedno procento. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Spolkových svaz německého potravinářského a nápojového průmyslu (BVE).

Brambor se na Vysočině sklízí méně, úroda bude nižší až o 40 pct.

Na Vysočině, kde se pěstuje třetina brambor v ČR, první výsledky jejich sklizně potvrzují obavy z dopadu sucha. U později zrajících odrůd brambor odhadují pěstitelé pokles výnosů proti běžným rokům o 30 až 40 procent. Předpokládá se nejnižší úroda za řadu let, řekl dnes ČTK předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 2. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:36