Agris.cz - agrární portál

Lidé si v Hostětíně počtrnácté připomenou význam a tradici jablek

2. 9. 2015 | ČTK

Jablečnou slavností ožije v neděli 20. září Hostětín na Uherskohradišťsku. Návštěvníci budou moci už počtrnácté ochutnat jablečné moučníky, ovocný mošt nebo sušené ovoce. Cílem akce je podpora místních pěstitelů ovoce, jeho tradičních bělokarpatských odrůd a regionální značky Tradice Bílých Karpat, řekla dnes ČTK za pořadatele Hana Machů.

V rámci slavností začne hodinu před polednem na návsi jarmark, na kterém se představí zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé zmíněné bělokarpatské značky. Lákadlem slavností je vždy přehlídka jablečných moučníků místních hospodyněk. Odpoledne si lidé budou moci tyto exponáty koupit, stejně jako čerstvé i sušené ovoce. Vystaveny budou i staré a krajové odrůdy ovoce. Pro zájemce bude připraveno ovocnářské poradenství.

V areálu moštárny budou moci lidé ochutnat bio nápoje, například čerstvý jablečný mošt nebo mošt míchaný se zázvorem, rakytníkem, mátou či zeleným čajem a sirupy z květů černého bezu a květů konopí setého. Vedle ovocných pokrmů budou ke koupi jehněčí steaky, klobásy, guláš i vegetariánské speciality.

Pořadatelé chystají ekologickou poradnu pro domácnost a prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. Zmíněné projekty v obci vznikají od poloviny 90. let minulého století.

Návštěvníci si také budou moci prohlédnout ukázkovou přírodní zahradu. Připraven je i kulturní program zahrnující koncerty a pohádkové představení pro děti. Děti i dospělí se mohou zapojit do her a soutěží nebo se vydat na putování po sochách v okolí obce. Kdo do Hostětína dorazí pěšky, na kole nebo vlakem, dostane poukázku na skleničku moštu zdarma. "Parkovacích ploch pro auta zde totiž není dost, zejména při nepříznivém počasí," dodala Machů.

Pořadatelem akce je Centrum Veronica Hostětín ve spolupráci s Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat, hostětínskou moštárnou a obcí Hostětín. Na akci se podílí stovka dobrovolníků. Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko v celosvětové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:15