Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor podpořil novelu zákona o významné tržní síle

2. 9. 2015 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor podpořil na dnešním jednání novelu zákona o významné tržní síle. Měl by pomoci proti nekalým praktikám obchodních řetězců. Zákonodárci podpořili i pozměňovací návrh poslance Petra Kudely (KDU-ČSL), kterým přesněji definuje audit kvality zemědělských výrobků a doplňuje to, co budou muset mít odběratelé a dodavatelé ve smlouvě.

Dodavatel zemědělských výrobků podle Kudely bude moci dělat audit kvality svého zboží a nebude muset platit odběrateli za jeho kontrolu.

Pro podporu zákona zvedlo ruku 12 poslanců, dva se zdrželi, Petr Bendl (ODS) byl proti. "Jsem hluboce přesvědčen, že tento zákon je spíše překážkou pro domácí dodavatele, velcí prodejci to budou obcházet," řekl během projednávání novely. Podle něj by stát neměl zasahovat do smluv mezi dvěma soukromými subjekty.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Jeho novelu podporuje vláda i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, podobně jako Potravinářská komora. Proti ní jsou obchodní řetězce. Nelíbí se jim, že by sankce za spolčování se do aliancí měly platit pouze pro odběratele a nikoliv pro zemědělské výrobce. Podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dodavatelé významnou tržní sílu nezneužívají.

Vládní předloha mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití. Zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má zneužití tržní síly hrozit postih.

Obchodníci zdůrazňují, že na Slovensku po zavedení podobné novely začaly z regálů supermarketů ubývat slovenské potraviny. Řetězce se podle nich ve strachu z postihu snaží nakupovat zahraniční zboží. "Pokud znemožníte obchodníkovi jednání pod hrozbou sankcí, tak bude vyjednávat jinde," sdělila dříve ČTK prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková. Hrozí také zdražením jídla.


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 09:30