Agris.cz - agrární portál

Radikálové prý mají v rukou většinu syrské produkce bavlny

3. 9. 2015 | ČTK

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) se zmocnili tří čtvrtin syrské produkce bavlny. Podle agentury AFP je to pro ně další zdroj příjmů, avšak pro textilní odvětví starost. Mnohé luxusní oděvní domy v Paříži z obav, že by mohly nabízet oděvy pocházející z nelegálního obchodu s IS, pozastavily výrobu z nových a neoznačených dodávek textilií.

Jean-Charles Brisard, který se specializuje na finanční zdroje teroristů, AFP sdělil, že IS nyní vydělává nejen na prodeji ropy a obilí z území, které ovládá, ale také bavlny. Má prý v rukou dvě třetiny syrské produkce této textilní suroviny.

Zdroj, který nechtěl být jmenován a který je obeznámen s dodavatelským prostředím textilu pro luxusní oděvní domy, AFP řekl, že velké značky si nyní začaly dávat větší pozor na to, jaký materiál používají. "Náš obvyklý dodavatel nám v létě poslal role látek, na nichž není tradiční označení. Požádaly jsme dílny, aby ten materiál nepoužívaly, dokud nedostaneme certifikáty. Představte si, že byste se ocitli v modelu z bavlny prodané IS," sdělil zdroj.

Panuje prý obava, že turečtí velkoobchodníci prodávají do Evropské unie bavlnu odkoupenou levně od IS. Turecko je v EU podle AFP druhý největší dodavatel dováženého textilu.

Podle syrských pěstitelů IS vyvážel do Turecka surovou bavlnu vypěstovanou v syrských provinciích Rakka a Dajr az-Zaur. Turecko prý oficiálně až teprve nedávno odmítlo bavlnu odebírat, spekuluje se, že pod tlakem USA. IS ale bavlnu prodává také s pomocí prostředníků, kteří ji dovážejí do třídících center, jež řídí syrská vláda. Tato střediska jsou v provinciích Hamá a Homs.

Do roku 2011, kdy syrský konflikt začal, produkovala Sýrie ročně 600.000 tun bavlny, nyní je to 70.000 až 100.000 tun. Z toho oficiálně se vyváží 3000 tun.

Někteří výrobci se snaží ujistit klienty, že riziko, že by používali bavlnu pocházející z území ovládaných IS, je minimální. Například firma Kering, která ovládá značky Gucci, Puma nebo Yves Saint Laurent, tvrdí, že bavlnu nakupuje "hlavně od obchodníků v Číně, Bangladéši, Itálii a USA". Objem bavlny pocházející z Turecka je prý v jejím případě mizivý.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:54