Agris.cz - agrární portál

Zatoulaný australský beran vynesl při prvním stříhání 42 kg vlny

3. 9. 2015 | ČTK

Poprvé v životě se dnes dostal pod střihačské nůžky přerostlý beran, který se celý život schovával v australském buši. Aby bylo možné zbavit ho jeho mohutného kožichu, bylo nutné berana plemene merino uspat - a nakonec vynesl rekordních 42 kilogramů vlny, napsala agentura AP.

Množství vlny, jaké z berana, který dostal jméno Chris, střihači získali, značně zahanbuje dosavadního rekordmana - zatoulaného berana jménem Shrek, který se stříhání vyhýbal šest let a pod nůžkami z něj opadalo 27 kilogramů vlny.

Chrise zahlédli v buši u australské Canberry lidé, kteří se obávali, že s takovým nákladem vlny nepřežije nadcházející léto. Proto ho zvířecí záchranáři odchytili a přepravili do Canberry k ostříhání. To bylo nutné provést pod anestezií, protože Chrise přítomnost lidí značně stresovala, a krom toho by mu odstraňování tak mohutného kožichu mohlo způsobit bolest.

Až veterináři potvrdí, že je beran v pořádku, najdou mu záchranáři nový domov.

Australské ovce plemene merino se chovají kvůli světoznámé vlně. Pravidelně se každý rok stříhají a průměrná ovce vynese pět kilogramů vlny.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:37