Agris.cz - agrární portál

Dlouhotrvající sucho zhoršilo kvalitu jablek v Plzeňském kraji

3. 9. 2015 | ČTK

Dlouhotrvající sucho zhoršilo kvalitu jablek v Plzeňském kraji. Vinou menší velikosti očekávají sadaři na Tachovsku o 30 procent nižší produkci než loni, ale pěstitelé na Rokycansku stejnou a na Plzeňsku až dvojnásobnou. Zahájená sklizeň skončí posledními říjnovými dny. ČTK to dnes řekli sadaři z regionu.

"Loni byla úroda skvělá, ale ceny hrozné. Letos by mohly být ceny lepší, ale vinou sucha jablka obtížně dorůstají. Na konzumní velikost jsou plody malé (obchody nechtějí průměr pod 65 mm). Naše úroda bude tak o čtvrtinu nižší než loni," řekl Richard Pecha z Agroovy Velké Dvorce z Tachovska, která pěstuje jablka na 100 hektarech. Vinou toho, že jablka nedorostou požadované velikosti, prodá firma téměř dvě třetiny produkce na průmyslové zpracování na mošty a kosmetiku, dvakrát víc než loni. Cena průmyslových jablek je nyní necelé tři koruny za kilogram.

Po letech, kdy se Agroova snažila vnutit svá konzumní jablka obchodním řetězcům, se letos poprvé obrátil na firmu sám jeden hypermarket a bude testovat její produkty. Ceny, za které by mohla Agroova prodávat konzumní jablka velkoobchodům, si Pecha netroufl říci. Firma letos sklidí asi 1100 tun jablek, loni to bylo 1600 tun.

Sady Schwarz z Vranova na Rokycansku očekávají letos sklizeň přes 800 tun jablek, zhruba stejně jako loni. "Letos jsme dopadli lépe, nebyly jarní mrazy. Ale některé odrůdy popraskaly a vinou sucha máme některé plody velikosti švestky," řekl Richard Schwarz, spolumajitel 43 hektarů jabloňových sadů, z nichž je deset hektarů zavlažovaných. "Díky tomu jsme na tom lépe než kolegové," uvedl.

Ceny konzumních jablek pro velkoobchody očekává Schwarz do 7,50 až 7,70 Kč/kg, loni činila v průměru osm korun. Sady si už 30 procent produkce prodají samy a tento podíl roste.

Podle Schwarze jsou sice nyní ceny malých a nevzhledných jablek na zpracování v průmyslu 2,60 až 2,80 Kč/kg, což garantuje mírný zisk, ale je otázkou, co s trhem udělají další pěstitelé ve střední Evropě, protože sucho postihlo také Polsko, Slovensko a částečně Německo. Pokud je dají na trh, tak půjde cena hodně dolů.

"Sklizeň bude nadprůměrná, ale postihlo nás sucho. Takže 60 až 70 procent jablek bude na průmysl a zpracujeme je tedy sami do moštů, na marmelády a něco v lihovaru," řekla vedoucí sadů Nebílovy u Plzně Jana Zikmundová. Loni tam sklidili z 15hektarového sadu 160 tun jablek, letos očekává dvojnásobek. Oproti loňsku, kdy prodaly 80 procent jablek jako konzumních, bude letos jejich podíl 60 až 70 procent.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:06