Agris.cz - agrární portál

Zemědělci demonstrují s traktory v Paříži za více peněz od EU

4. 9. 2015 | FinančníNoviny.cz

Francouzští zemědělci se dnes shromáždili s více než tisícovkou traktorů v centru Paříže, aby upozornili na hlubokou krizi v odvětví a žádali o další finanční výpomoc. Demonstraci uspořádali i v rámci požadavků na zásadní reformy financování i v souvislosti se zasedáním ministrů zemědělství EU, kteří budou v Bruselu jednat 7. září.

"Francie, neopusť své rolníky" stálo podle agentury AFP na jednom z mnoha transparentů, které vztyčili manifestanti na náměstí Národa. Tam dorazilo dopoledne kolem 1400 traktorů v šesti konvojích. Pořadatelé akce očekávali účast až 1700 těchto zemědělských strojů.

Navzdory původním obavám akce nezpůsobila v centru Paříže dopravní kalamitu. Podle AFP byl provoz mnohem mírnější, než je obvyklé, což se dá přičíst tomu, že si místní obyvatelé vzali výstrahu úřadů k srdci a řada z nich přesedla z osobních aut do městské hromadné dopravy.

Zemědělci si stěžují především na nízké výkupní ceny svých produktů a požadují od socialistické vlády premiéra Manuela Vallse podporu. Odvětví trpí nadměrnou produkcí ve všech hlavních sortimentech, které tvoří mléko, vepřové a hovězí maso, obilniny a cukr.

To doprovází propad cen těchto komodit na světových trzích, cenová válka mezi velkými distribučními řetězci, pokles vývozu do Ruska kvůli embargu Evropské unie a do Číny kvůli zpomalení tamní ekonomiky, což vytváří další tlak na francouzské výrobce.

Autor: ČTK

www.ctk.cz 


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 4. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:27