Agris.cz - agrární portál

Biopotravinou roku jsou rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy

4. 9. 2015 | ČTK

Českou biopotravinou roku 2015 jsou Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy. Informoval o tom dnes PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jenž soutěž pořádá. Šlo o 14. ročník soutěže, které se letos zúčastnilo 81 výrobků. Kromě absolutního vítěze byly vybrány nejlepší produkty ve čtyřech dílčích kategoriích.

Počet výrobků nominovaných do soutěže neustále roste, řekla manažerka svazu Kateřina Nesrstová. Loni výrobci do soutěže přihlásili 74 produktů.

V kategorii biopotraviny živočišného produktu vyhrála dršťková polévka z Biofarmy Sasov, v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky pak Bio medvědí pesto také z Horňácké farmy. Mezi víny zvítězila Frankovka slámové víno z roku 2012 z vinařství Marcinčák, které je v Mikulovské vinařské oblasti.

Nesrstová vyzdvihla také inovace a nové produkty na poli biopotravin. Jde například o biohermelín Mléčné farmy Javorník, dosud žádný hermelín v biokvalitě Nesrstová nezaregistrovala. Z vín ocenila levandulové biovíno od Petra Marcinčáka.

V Česku vyrábí biopotraviny 529 producentů, jejich počet vzrostl během letošního roku o 23. Ekologičtí farmáři hospodaří na více než půl milionu hektarů půdy, což je zhruba 12 procent zemědělské půdy v ČR.


Zdroj: ČTK, 4. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:26