Agris.cz - agrární portál

V zahrádkách Vysočiny má ovoce horší kvalitu, šanci mají pálenice

7. 9. 2015 | ČTK

Ovoce na zahrádkách Vysočiny má kvůli suchu většinou horší kvalitu. Plodů je sice hodně, ale jsou malé a opadávají. Zájem o ně ale mají pěstitelské pálenice, moštárny i výkupny ovoce. Cena za padaná jablka stoupá, třebíčská firma Ovo-Imont za kilogram platí 2,50 koruny. Vykupuje i jeřabiny, které dodává do Rakouska výrobci tradiční jeřabinky. Kvalita úrody se podle zahrádkářů oslovených ČTK liší místo od místa, lépe dopadly zahrady na vlhčích pozemcích.

"Soused ode mne deset metrů má jablka jako hrom, protože je v dolíku. U mě na stráni toho moc není," řekl Jan Benda z Českého zahrádkářského svazu v Jihlavě. Podle jeho zkušenosti zdravého ovoce na konzumaci v tomto území celkově moc nebude.

Na zahájení sezony se už chystají provozovatelé moštáren. Moštárna v Pohledu na Havlíčkobrodsku bude fungovat od 12. září. "Moštovat bude co. Ovoce je drobné a padá, bude ho dost," předpokládá Petr Jirásek z tamního zahrádkářského svazu. Za výrobu litru moštu lidé zaplatí čtyři koruny, služba je levnější pro pohledské zahrádkáře.

Pěstitelských pálenic evidoval loni celní úřad na Vysočině přes 50. Letošní ovoce ze zahrádek zpracovávají od července. Kolik z podzimní úrody nechají lidé zpracovat na pálenku, se podle nich zatím těžko odhaduje.

Jiří Smejkal z pálenice ve Stonařově na Jihlavsku je s rozjezdem sezony spokojen. "V současné době to vypadá velice dobře, až nadprůměrně, protože se urodilo velké množství třešní, které velice dobře dozrávaly, i meruňky," řekl. Pálenice je v provozu od 7. července. "Co bude dál, uvidíme, ale vypadá to, že bude docela pěkná úroda jablek, i když to vlivem sucha opadává," uvedl Smejkal. Méně asi bude švestek na slivovici, odhaduje. Výhodou pro výrobu pálenek je, že ovoce je díky slunci sladké.

Také pálenice v Kozlově na Žďársku zatím zpracovávala hodně třešní a meruňky. Jak to bude dál, lze podle majitele Karla Eliáše zatím těžko říci. "Je vidět, že švestek je v naší oblasti méně. Hrušky a jablka jsou narostlé, ale je to všechno drobnější," uvedl.

V některých místech se pálenice potýkají s konkurencí výkupen. Třebíčská firma Ovo-Imont vykupuje jablka a jeřabiny od 17. srpna ve dvou desítkách míst převážně v okrese Třebíč a částečně i na Jihlavsku. Výkupní cena padaných jablek stoupá, protože jdou na odbyt. "Začínali jsme na 1,80, teď už jsme na 2,50 koruny za kilogram," uvedl Petr Štefánik ze společnosti. Za kilogram jeřabin lidé dostávají šest až sedm korun. Jestli bude firma opět vykupovat také šípky, záleží podle Štefánika na tom, zda se pro ně podaří zajistit odběratele.

Věra Stejskalová 


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:12