Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství EU proberou situaci na mléčném trhu

7. 9. 2015 | ČTK

Především situace na trhu s mlékem v EU bude na programu dnešního mimořádného jednání ministrů zemědělství unijní osmadvacítky v Bruselu. Ve městě se dnes kvůli schůzce očekávají rozsáhlé protesty zemědělců.

EU na jaře zrušila kvóty na mléko, které platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat, kolik mléka uznají za vhodné. Spolu s ruským embargem na dovoz mléčných výrobků z evropských zemí a poklesem poptávky také z jiných částí světa to ale v části členských zemí vedlo k výraznému poklesu cen.

Ruské embargo také ovlivnilo vývoj na trhu s ovocem a zeleninou. Evropská komise už navrhla prodloužení existujících mechanismů, jako jsou výkupy a dlouhodobé skladování, které mají pěstitelům ulehčit situaci.

Dnešní debata se tak má podle informovaných činitelů EU týkat možný dalších opatření, která by v krátkodobém a střednědobém horizontu měla pomoci situaci řešit.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:01