Agris.cz - agrární portál

Prodej zboží se značkou Fairtrade loni stoupl o desetinu

7. 9. 2015 | Denik.cz

Tržby z prodeje zboží se značkou etického nakupování Fairtrade se loni ve světě zvýšily o deset procent na 5,9 miliardy eur (159,4 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila organizace Fairtrade International. Silně rostla poptávka po bavlně a kakau, zvýšil se ale i prodej dalších hlavních produktů, což je káva a cukr. Prodej bavlny vzrostl o 28 procent a kakaa o 24 procent. Prodej kávy se zvýšil o 12 procent a cukru o jedno procento.

Faitrade International uvedla, že mnoho rozvinutých trhů nyní zažívá stabilní růst. Zájem o etické produkty výrazně stoupl ve Švédsku a Německu. Ve Švédsku tržby vzrostly o 37 procenta a v Německu o 27 procent. V Británii, která je největším trhem pro etické zboží, naopak tržby o čtyři procenta klesly. Důvodem byla silná cenová konkurence a snižování cen v potravinářském sektoru, uvedla agentura Reuters.

Zájem o produkty se značkou etického nakupování výrazně rostl i na novějších trzích a v rozvíjejících se zemích. V Kanadě prodej stoupl o 40 procent a v Hongkongu o 42 procent. Produkty se značkou Fairtrade se prodávají ve více než 125 zemích světa.

Spravedlivý obchod

Systém spravedlivého obchodu Fairtrade se snaží zajistit výrobcům výdělek, který jim za jejich práci náleží. Část zisku putuje do společného fondu, z něhož se financují projekty sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí. Cílem programu je podpora pěstitelů, řemeslníků a dalších pracovníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Fairtradové produkty bývají dražší než ostatní. Zákazník má ale jistotu, že je vypěstovali či vyrobili lidé za důstojných podmínek a za spravedlivou odměnu, že se na výrobě nepodílely děti a že byla výroba ekologicky šetrná.

Podle dřívějších informací organizace Fairtrade Česko a Slovensko čeští zákazníci loni za fairtradové výrobky utratili zhruba 203 milionů korun, což bylo o 17 procent více než v předchozím roce. Již několik let po sobě byla nejoblíbenějším produktem káva, následovaly výrobky z bavlny a čaj.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 7. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:11