Agris.cz - agrární portál

Dotace na mléko škol letos mírně vzrostou na 60,5 milionů korun

8. 9. 2015 | ČTK

Dotace na mléčné výrobky pro školáky letos mírně vzrostou na 60,5 milionu korun. Z toho 12 milionů korun půjde z evropských zdrojů, zbytek z českého rozpočtu. V loňském roce byla dotace v hodnotě 59 milionů korun, sdělila dnes na dotaz ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Počet přihlášených škol se letos zvýšil o stovku na zhruba 3100. Přesný počet zapojených žáků ještě není podle Novákové známý. Podle odhadů by se do něj mohlo přihlásit zhruba 56 procent z 613.912 žáků, kteří tyto školy navštěvují.

Evropský parlament přitom navrhnul, aby se podpory dočkalo pouze neochucené a neslazené mléko. České ministerstvo zemědělství s touto myšlenkou nesouhlasí, chce v něm mít více produktů, například sýrů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil na konci srpna návrh EP za nelogický, souhlasili s ním i zástupci zemí Visegrádské čtyřky.

Program, který v jednodušší formě fungoval již před rokem 1989, znovu odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999, od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také unie. Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol. Žáci si na výrobky také přispívají.

Stejně jako podobný program Ovoce do škol má i "školní mléko" zastánce i odpůrce. Zastánci obhajují zdravotní a výchovné účinky obou programů. Odpůrci, jimiž jsou zejména stoupenci liberálního přístupu v ekonomice, upozorňují na to, že podobné programy deformují trh a zvýhodňují některé výrobky a výrobce na úkor druhých a zároveň stojí daňové poplatníky peníze. Stoupenci dotovaných potravin pro školáky však tvrdí, že částky směřující na programy jsou z pohledu celkového objemu rozpočtů zanedbatelné a jejich pozitivní dopady v budoucnosti nynější náklady významně převyšují.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:33