Agris.cz - agrární portál

V moravských vinařských obcích mají problémy s plašiči špačků

8. 9. 2015 | ČTK

Před sklizní hroznů patří v některých moravských vinařských obcích k tradičním problémům spory kvůli plašičům špačků. Jde o plynová děla s časovačem. V nastavených intervalech vystřelí, aby rány zahnaly ptáky, jež by mohli zničit úrodu. Někteří vinaři je nechávají v provozu i přes noc, což budí lidi. Na druhou stranu policie eviduje každoročně četné případy zničených nebo odcizených plašičů z vinohradů. ČTK to dnes řekla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Například právě na Břeclavsku evidují kriminalisté vždy v období před sklizní zhruba pět případů poškození či krádeže plašičů špačků. Jedno takovéto zařízení stojí asi 10.000 korun. Ve vinohradu je položeno volně, tedy bez stálé kontroly.

První z těchto případů se stal letos ve vinařské oblasti nazvané Ovčačka u obce Hrušky, kde z oploceného vinohradu zmizelo plynové dělo s časovačem. Další krádeže budou patrně následovat.

"Otázkou je, zda za krádežemi stojí vinaři, kterým plynová děla přijdou vhod a umisťují je do svých vinic, nebo je likvidují nespokojení občané," doplnila mluvčí. Policie již zaznamenala několik stížností lidí na to, že jsou plašiče v provozu v noci. Mluvčí připomněla, že i pro vinaře platí dodržování nočního klidu, tedy že od 22:00 do 06:00 by měly být plašiče vypnuty.

Vladimír Klepáč


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:36