Agris.cz - agrární portál

Vsetínská radnice varuje před zvýšeným výskytem kůrovce

9. 9. 2015 | ČTK

Před zvýšeným výskytem škůdců varuje vlastníky lesů a zpracovatele surového dříví vsetínská radnice. Jedná se především o podkorní hmyz, takzvaného kůrovce, a to lýkožrouta smrkového, lýkožrouta lesklého, případně lýkožrouta severského, sdělila dnes ČTK mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.

Kůrovci jsou kalamitními škůdci, při jejichž přemnožení hrozí kalamita a značné hospodářské škody. "Vyzýváme proto vlastníky jehličnatých porostů, aby věnovali zvýšenou pozornost stavu svého lesa a v případě známek výskytu lýkožroutů provedli účinnou ochranu, která spočívá především v odstranění lýkožrouty napadeného dříví a dříví atraktivního pro vývoj lýkožroutů. Jedná se o zlomy, vývraty a stromy jinak poškozené, dále zbytky smrkového dřeva po těžbě silnější než sedm centimetrů a jeho účinnou asanaci," uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí (OŽP) Jindra Tesařová.

Nestačí však pouze dřevo vytěžit a odvézt z lesa. "Toto upozornění se týká i zpracovatelů surového jehličnatého dříví. Vhodný způsob asanace mohou vlastníci konzultovat s příslušným odborným lesním hospodářem, popřípadě s pracovníky státní správy lesů OŽP," uvedla Kousalová. Za nesplnění opatření k ochraně lesa může být podle jejích slov vlastníkovi lesa uložena sankce až do výše 100.000 korun.

Kůrovec se přemnožil letos v létě také v některých částech Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Podle Lesů ČR je letos kůrovce z celostátního pohledu více, o kalamitní stav však nejde. Naposledy byla v České republice rozsáhlá kůrovcová kalamita v polovině 90. let, kdy brouk v celé zemi zničil přes dva miliony metrů krychlových dřeva.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:52