Agris.cz - agrární portál

Poslanci žádají, aby NKÚ prověřil dotaci na pekařské technologie

9. 9. 2015 | ČTK

Poslanci z kontrolního výboru žádají Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), aby prověřil poskytnutí dotace na nové technologie pečení. Ohledně příspěvku východočeské firmě BEAS v desítkách milionů korun panují pochyby.

"Ve východočeském kraji není vůbec žádná potřeba dělat nové pekárny. A že by byly nějaké inovativní prvky v projektu, za který inkasovali 75 milionů z evropských peněz, tak je to další případ, jak se v minulosti hospodařilo s evropskými dotacemi," řekl dnes ČTK poslanec Jiří Štětina (Úsvit), z jehož iniciativy se kontrolní výbor záležitostí zabýval.

Podnětem výboru se bude zabývat kolegium NKÚ. Posoudí, zda věc zařadí do plánu kontrolní činnosti a v jakém časovém horizontu, řekla dnes ČTK mluvčí úřadu Olga Málková.

Kvůli dotaci padlo podle Štětiny i trestní oznámení. "Zarážející na tom je, že orgány činné v trestním řízení, jak státní zastupitelství, tak policie, v tom nic nenašla," poznamenal Štětina.

Firma, která má zhruba 200 zaměstnanců a svými pekařskými a cukrářskými výrobky zásobuje většinu území Královéhradeckého a Pardubického kraje, dostala podle dřívějších informací médií z evropských peněz 64 milionů korun, 11 milionů bylo z českého rozpočtu. Hodnota celého projektu činila 190 milionů korun. Pochyby jsou údajně o tom, že ačkoli společnost dostala dotaci na nové technologie pečení a jejich vývoj, používá obvyklé postupy.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:45