Agris.cz - agrární portál

Firma PRO-BIO obnovila provoz Češkova mlýna,vyrábí 10 druhů mouky

10. 9. 2015 | ČTK

Společnost PRO-BIO, která patří k předním českým výrobcům biopotravin, obnovila provoz Češkova mlýna v Jarcové na Vsetínsku. Historie mlýna sahá do roku 1933, jeho majitel však před několika lety provoz zastavil a loni jej pronajal společnosti PRO-BIO. Ta v něm nyní vyrábí deset druhů mouky v bio kvalitě. Měsíční produkce nyní činí asi 70 až 80 tun mouky, cílem je 100 tun měsíčně, řekl dnes ČTK manažer výroby Martin Hutař.

Firma má sídlo ve Starém Městě na Šumpersku, tam také provozuje další dva mlýny, z nichž jeden je bezlepkový. Kvůli zvyšující se poptávce po bio moukách si pronajala Češkův mlýn.

"Zpracováváme zde hlavně pšenici a žito, dvě komodity z širokého spektra, které zpracováváme ve Starém Městě. Sem jsme přesunuli to, co je velkoobjemové, takové ty nejčastější mouky, kterých se dělá nejvíce a je nejjednodušší je dělat na standardní mlýnské technologii. Ve Starém Městě je technologie spíše nakloněná výrobě specialit," podotkl Hutař.

V Češkově mlýně se vyrábí zejména celozrnné mouky jemně mleté, v menším obejmu například i pšeničná hladká mouka. "Obecně jde trend celozrnné mouky nahoru, například nabývá oblibě celozrnná mouka žitná. Může to být i tím, že žito je tradiční do chleba a nejsou u něj takové negativní zdravotní vlivy jako u pšenice, je tam důležitá i cena," podotkl Hutař. Například větší využívání špaldové mouky omezuje její vysoká cena.

Asi 70 procent produkce mlýna se odváží do skladů ve Starém Městě, kde je i balírna, zbytek si z Jarcové berou přímo zákazníci. Firma využívá české suroviny. "Teda pokud je dobrý rok a urodí se dobrá úroda. Snažíme se maximum stahovat z České republiky," uved manažer. Část surovin pochází i z Polska a Slovenska. "Máme partnery i jinde, loni byl například problém s žitem, museli jsme ho dovézt z Litvy. Firma také rozvíjí pomoc moldavským farmářům, chceme odtud nakupovat část produkce, rozjíždí se tam ekologické zemědělství," poznamenal Hutař.

PRO-BIO využilo původní vybavení Češkova mlýna, který se v 90. letech rekonstruoval. Firma zde otevřela také prodejnu s biopotravinami. Na sobotu připravila den otevřených dveří, při kterém si lidé budou moci od 13:00 prohlédnout mlýn a ochutnat biopotraviny.

Společnost PRO-BIO vyrábí celkem 40 druhů mouky, zaměstnává asi 110 lidí. Zabývá se zpracováním a výrobou biopotravin rostlinného původu. Její sortiment čítá 1400 položek, většinu dodává na domácí trh.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:25