Agris.cz - agrární portál

Mlékárenský den v Přibyslavi představí rekordních 19 mlékáren

10. 9. 2015 | ČTK

Na sobotním Mlékárenském dni v Přibyslavi přestaví své mléčné výrobky 19 mlékáren z Vysočiny a jejího okolí. Vedle velkých podniků se zúčastní faremní mlékárny zpracovávající kromě kravského i kozí a ovčí mléko. Účast mlékáren bude nejvyšší v historii přehlídky, která se koná 24. rokem. Jak ČTK řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS), rekordní byl rovněž počet mléčných novinek přihlášených do odborné soutěže, jejíž výsledky byly vyhlášeny už dnes.

Pětičlenná odborná porota vedená Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické hodnotila 50 mléčných výrobků. Nejvyšší ocenění od ní dostaly výrobky Polabských mlékáren z Poděbrad, Tavírny sýrů Salix Bečváry, jihlavské Moravia Lacto a přibyslavské Pribiny - TPK.

"Všechny výrobky hodnotíme podle čtyř ukazatelů - obal, vzhled a konzistence, chuť a vůně a nakonec posuzujeme také inovativnost toho výrobku," řekl Štětina. Rozhodující roli ale hrála chuť a vůně mléčné novinky.

Polabské mlékárny vyhrály kategorii mléčné nápoje a zakysané výrobky se svým jogurtem řeckého typu Milko s příchutěmi. Hodnoceno bylo 13 novinek. V kategorii čerstvé a tvarohové sýry, tvarohy a pomazánky nasbíral nejvíc bodů z 18 soutěžních výrobků tavený sýr s tvarůžky Tavírny sýrů Salix.

Z osmi přírodních zrajících sýrů porotcům nejvíc chutnala novinka jihlavské mlékárny Moravia Lacto - sýr Herold. Poslední kategorii věnovanou kozím a bílým sýrům, a také specialitám vyhrála v konkurenci 11 výrobků přibyslavská Pribina - TPK s třešňovou tyčinkou Pribináček.

Mlékárenského dne se pravidelně účastní několik tisíc návštěvníků. Kromě ochutnávky v radničním sklepení nakupují mléčné výrobky u podnikových stánků na náměstí. Sklepení bude v sobotu 12. září otevřeno od 09:00. Dvě hodiny po poledni pak budou vyhlášeny výsledky divácké soutěže o nejlepší expozici mléčných výrobků Přibyslavský krajáč.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:18