Agris.cz - agrární portál

Ve Znojmě a Mikulově dnes začínají vinobraní

11. 9. 2015 | ČTK

Ve Znojmě a v Mikulově dnes začínají dvě největší slavnosti vína. Pořadatelé očekávají, že dohromady přijede na Znojemské historické vinobraní a Pálavské vinobraní více než 100.000 návštěvníků, kterým přeje i příznivá předpověď počasí. Obě akce potrvají až do neděle, ve Znojmě letos poprvé.

Na oboje slavnosti jezdí návštěvníci především ochutnávat víno a pít burčák. Stánky vinařů jsou umístěné nejen na hlavních náměstích, ale i v bočních uličkách a v méně frekventovaných zákoutích. Oběma městy projede také historický středověký průvod, ve Znojmě dnes až za tmy a jeho součástí bude světelná show. Zatímco do Znojma každoročně přijíždí král Jan Lucemburský, do Mikulova jeho vnuk Václav IV. Na několika scénách bude také hrát živá hudba a vystoupí řada populárních kapel.

Na mikulovském zámku se každoročně koná Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti, na terase zámku se lidé zase mohou podívat na ukázku tradičního zpracování hroznů. Ve Znojmě se snaží čím dál více lidi lákat do mázhausů, což jsou speciálně na vinobraní otevřené vchody do starobylých domů v centru města, kde je možné posedět u vína či u burčáku.

Znojemští pořadatelé se letos rozhodli protáhnout program až do neděle, kdy už není potřeba platit vstupné. Chtějí lidem ukázat Znojmo takové, jaké jej během pátku a soboty nezažijí. Otevírají pro ně podzemí či je lákají na sjezd Dyje.

Aby se mohli všichni do vinařských center pohodlně dostat, budou jezdit posilové autobusy z Brna, vyjedou i speciální vlaky a v noci bude prodloužený provoz řady linek do okolních obcí i do Brna.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:02