Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 9. 2015

15. 9. 2015 | Agris

Na jihu Čech začala sklizeň zelí, bude ho méně než loni

V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl dnes předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda.

Před velkými problémy nás může zachránit jen zdravá půda, říká mikrobiolog

Jihočeští vědci varují, že půda v naší zemi není v dobré kondici. Kvůli tomu se můžeme během relativně krátké doby ocitnout bez jídla i bez vody. Tu v krajině dokáže udržet jen zdravá půda. Berme letošní rok s úmornými vedry jako naléhavé varovaní. Nečekejme, že je výjimečný a příští roky budou opět průměrné.

Zemědělce čekají větší výdaje za krmení, vybíjet stáda nechtějí

Ani pár dnů deště a nižších teplot nenapravily škody, které napáchalo letošní dlouhotrvající sucho. Problémy přivodilo hlavně chovatelům dobytka – v druhé půlce roku očekávají velké ztráty. V první řadě kvůli zrušeným kvótám klesly výkupní ceny mléka.

Letošní sklizeň patřila v ZOD Brniště k těm nejlepším

K nejlepším ve více než padesátileté historii podniku patřila letošní sklizeň v ZOD Brniště na Českolipsku (dříve Zemědělské obchodní družstvo Brniště). Z 1527 hektarů sklidili zemědělci 10.426 tun obilí, řepky a hrachu. ČTK to sdělil ředitel společnosti Otto Forman.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 15. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:09