Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj rozdělí téměř osm milionů Kč na hospodaření v lesích

15. 9. 2015 | ČTK

Zlínský kraj rozdělí téměř osm milionů korun na hospodaření v lesích. Přidělení této částky mezi 223 žadatelů z řad vlastníků a nájemců lesů projednali krajští radní. Záměr ještě budou schvalovat zastupitelé. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Ivan Mařák (KSČM).

"Peníze jsou určeny na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů a na ekologické a k přírodě šetrné technologie při transportu dřeva v lesním porostu, čímž se rozumí například využití lehkých vyvážecích souprav pro vyvážení dříví," poznamenal Mařák. Kraj již letos na hospodaření v lesích uvolnil zhruba 4,8 milionu korun.

Na tyto účely přispívá již od roku 2005. Celkově podle Mařáka rozdělil obcím, soukromím vlastníkům a dlouhodobým nájemcům lesních porostů téměř 200 milionů korun. Podpora kraje směřuje také k zajištění druhové pestrosti lesů a k výsadbě odolnějších dřevin.

Rozloha lesů ve Zlínském kraji se pohybuje kolem 157.000 hektarů. Nejvíce jich je v oblasti Beskyd, Chřibů, Bílých Karpat a Vizovických a Hostýnských vrchů. Největší část z nich spravuje státní podnik Lesy ČR, zbytek vlastní města, obce a soukromí majitelé. Zlínské hejtmanství v majetku ani ve správě žádné lesní porosty nemá.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:51