Agris.cz - agrární portál

V Plzeňském kraji vrcholí sklizeň kukuřice, výnos bude nízký

16. 9. 2015 | ČTK

V Plzeňském kraji vrcholí sklizeň kukuřice. Její výnos bude ale vinou dlouhotrvajícího sucha na 40 až 60 procentech oproti standardním letům. Kukuřice tak bude chybět na krmení pro dobytek, ale také bioplynovým stanicím. Její výkupní cena se meziročně zvýší. ČTK to řekli předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma a ředitel agrární komory Plzeň-jih Jiří Tomec. Podle něj jsou řepka a kukuřice v posledních letech dvě nejvíce pěstované komodity.

"Sklizeň kukuřice je tak za polovinou. Měla by být hotová do konce září," řekl Šíma. Zatímco výnos ve standardních letech byl 280 až 320 metrických centů z hektaru. Letos to bude u těch nejlepších pěstitelů nad 200 centů, ostatní budou na 40 až 60 procentech oproti normálu. "Dělám zemědělství 30 let, ale takovéhle sucho jsem nezažil. Neměli jsme ani vodu pro napájení zvířat," řekl Tomec.

V silech už jsou od konce srpna veškeré obiloviny i řepka. "Z hlediska výnosů je to 4. až 5. rok v porevoluční době, ale z pohledu tržeb to bude rok průměrný, protože cena je mírně nižší, v průměru zhruba o 300 korun na tunu obilí," uvedl Šíma. Cena řepky po žních byla pěkná, přes 10.000 Kč/t, ale nyní už se o dost snížila.

Tomec hodnotí letošní sklizeň obilovin jako průměrnou. "Hůře na tom byly některé jařiny, které nemohly vyrůst, protože byl nedostatek vláhy," řekl. U řepky byl problém s velikostí zrna, které bylo seschlé. Největší výpadek je ale v objemné píci, dodal. Právě kvůli nedostatku kukuřice si bude muset řada podniků nechat o něco větší zásobu obilí. Zejména po Novém roce bude problém s krmením dobytka, protože kukuřice nemá výnosy a sena je málo, protože se nesklízela otava. "Nebude čím krmit a nebude to ani odkud dovézt. A balík sena bude výrazně dražší," řekl.

Celkové plochy obilovin v Plzeňském kraji se letos meziročně zmenšily o čtyři procenta na letošních 102.080 hektarů. Řepkou bylo oseto v regionu 32.053 hektarů, meziročně o 1,3 procenta méně. Celkový průměrný hektarový výnos obilovin, 5,5 tuny, byl o něco menší než loni. Výnos ječmene byl letos zhruba stejný jako loni, tedy 5,4 tuny z hektaru, řepka dopadla hůře s 3,6 t/ha, loni to bylo mírně nad čtyři tuny. Výnos ozimé pšenice pod šesti tunami z hektaru je solidní.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:41