Agris.cz - agrární portál

Testy: Polovina zemědělské půdy potřebuje hnojení

21. 9. 2015 | ČTK

Přibližně polovina české zemědělské půdy potřebuje hnojit látkami, které obsahují fosfor. Zásoba fosforu přijatelného rostlinami dlouhodobě klesá, podle výsledků šestiletého testování půd, které publikoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), potřebuje hnojit 1,9 milionu hektarů půdy v zemi.

Nedostatek fosforu se u rostlin projevuje pomalejším růstem stonků i kořenů, mají také menší listy. Rostliny později dozrávají a mají nedostatečně vyvinuté plody.

"Zemědělská půda s nízkou zásobou fosforu, která potřebuje intenzivní hnojení, představuje více než 25,6 procenta výměry ČR. Vyhovující zásoba, která také potřebuje mírné dosycení touto živinou, zahrnuje dalších 28 procent výměry," uvádí zpráva. Naopak vysoká a velmi vysoká hodnota přístupného fosforu byla zjištěná na 24 procentech výměry. Nejvíce půd s nízkým obsahem fosforu je podle testů, které se uskutečnily mezi lety 2009 a 2014, v Karlovarském a Plzeňském kraji.

Nízký obsah fosforu je i na pětině výměry půd trvalých travních porostů. Přestože fosfor přístupný v půdě dlouhodobě klesá, v roce 2014 se jeho obsah meziročně zvýšil o jeden miligram na kilogram půdy.

Fosfor se do půdy může dodávat buď pomocí průmyslových minerálních hnojiv či v kompostu nebo v kejdě. Dlouhodobě se ale podíl tohoto způsobu hnojení spolu se ubývající živočišnou výrobou snižuje. Naopak přibývá používání zbytků z bioplynových stanic jako hnojiva.

Agrární komora nyní po ministerstvu zemědělství chce, aby do konce září schválilo dotační program na podporu chovatelů krav, peníze by právě měly jít na zapravování organické hmoty zpět do půdy.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:33