Agris.cz - agrární portál

Farmáři z Plzeňska dostávají méně peněz od německých mlékáren

22. 9. 2015 | ČTK

Farmáři z Plzeňského kraje dostávají už také v bavorských mlékárnách za mléko výrazně méně peněz než před rokem. V polovině roku se německé a české ceny srovnaly a v červenci platili po třech letech čeští zpracovatelé více. Dodávky do Německa ale Češi nechtějí omezit, zjistila ČTK.

Chovatelé dojných krav v regionu dnes dostávají za litr mléka mírně přes sedm korun. Cena klesá trvale od počátku loňského roku a od letošního února je pod výrobními náklady, nyní je tento rozdíl 1,50 Kč/l. Stejnou cenu dávají také mlékárny Golgsteig v Chamu a Bechtel ve Schwarzenfeldu, které odebírají nejméně čtvrtinu produkce farem z kraje.

Podle šéfa odbytového družstva ODOB Potvorov Františka Krofty byl loňský průměr výkupních cen v kraji 9,95 Kč/l, bavorské mlékárny platily o 20 až 30 haléřů více. "Letos v červenci jsme dostávali 7,08 Kč/l, přitom průměr ČR byl o 12 haléřů za litr vyšší," uvedl. V srpnu pak německé mlékárny ceny zvedly na 7,25 Kč/l, v ČR byl průměr o 15 haléřů nižší.

"Němci berou pořád stejně a platí rychle a bez problémů," řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Většina zemědělců má uzavřené pětileté smlouvy a Němci dohody drží.

"Řada farem stojí před rozhodnutím, zda s mlékem skončit, nebo dostat alespoň něco. Když má dobrou mlékárnu, tak má každý měsíc jistý příjem," uvedl předseda Zemědělského družstva Železný Újezd Jiří Tomec. Šíma si nedovede představit, že by se mléko do Německa přestalo vozit, protože české mlékárny surovinu neshánějí.

"Základní cena ve Schwarzenfeldu je pro všechny stejná. Problém je, že je tam řada příplatků a některé nám jsou upřené," uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín.

"Na jednání 3. září v Praze jsme se od německého zástupce dozvěděli, že se Němci připravovali na ukončení kvót (na maximální výrobu, skončily letos v březnu) už od roku 2007 a každý rok zvyšovali produkci o dvě až tři procenta a loni více," řekl Bulín.

Šíma se neobává toho, že by Němci současné smlouvy neobnovily. "Ptal jsem se jich několikrát a řekli, že si nechtějí narušit dobré vztahy," uvedl. Například Goldsteig prošel velkým investičním rozvojem. Dovoz z ČR je pro něj velmi významný a tvoří desítky procent; české mléko potřebuje. Na jednání v Praze Němci řekli, že jejich obchodní řetězce zvažují, že sníží marži na mléčných výrobcích, aby nezhoršovaly situaci zemědělců. V tuzemsku je podle českých farmářů obdobný model nereálný.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:16