Agris.cz - agrární portál

Lisováním hroznů a žehnáním úrodě začalo vinobraní na Grébovce

22. 9. 2015 | ČTK

Symbolickým lisováním prvních hroznů a požehnáním úrodě dnes na historické vinici Grébovka v Praze začalo tradiční vinohradské vinobraní. Burčák budou moci lidé ochutnat v pátek na náměstí Míru a o víkendu i v Grébovce. Připraveno bude 20.000 litrů lahodného moku z místních vinic i z Moravy. Na tiskové konferenci ve zrekonstruovaném viničním altánu to řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Slavnosti vína se pravidelně konají na řadě míst metropole, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Kampě nebo na Pražském hradě.

Letošní vinohradské vinobraní je podle starostky zaměřené na tradici pražského vinohradnictví. Součástí akce je proto soutěž, která má podpořit místní vinárny a vinotéky. Milovníci vína mají za úkol navštívit všechny vinohradské podniky, ochutnat místní víno a sbírat razítka. Za ně pak při vinobraní dostanou ochutnávku burčáku zdarma. "Jsme zvědaví, kolik soutěžících zvládne navštívit všechny podniky, které se do soutěže zapojily," uvedla Černochová.

Kromě vína a burčáku budou pro návštěvníky na několika místech Vinohrad připraveny desítky stánků, těšit se mohou na divadelní představení, dětské soutěže nebo řemeslné a farmářské trhy. Porota vyhodnotí fotografie s vinařskou tématikou. Organizátoři očekávají, že vinobraní stejně jako v uplynulých letech navštíví 30.000 lidí.

jhr mal


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:47