Agris.cz - agrární portál

Policie: Moravským vinařům dělají na podzim problémy zloději

23. 9. 2015 | ČTK

Moravští vinaři musí být podle policie s příchodem času vinobraní opatrní, protože do vinohradů míří také zloději. Například na Břeclavsku evidují kriminalisté vždy na podzim zhruba tři větší krádeže hroznů z vinic. Letošní první se stala u Bořetic. Z trati Veselá ukradli zloději 400 kilogramů hroznů odrůdy rulandské bílé. ČTK to řekla mluvčí policie Kamila Haraštová. Předpokládá, že těchto případů přibude.

Zloděje hroznů je obvykle těžké dopadnout. Vinohrady jsou volně přístupné, jen málokterý z nich je oplocený. Přestože je tento druh krádeže fyzicky náročný, škoda je při ní nízká i při odcizení většího množství hroznů. Například v Bořeticích, vyhlášené vinařské obci, se odhaduje jen na 4000 korun.

Pokud škoda nepřevýší 5000 korun, nejde o trestný čin, ale pouze o přestupek. Vinaři vždy připomínají, že vyčíslená škoda plně nezohledňuje jejich fyzicky náročnou práci ve vinohradu.

Hrozny zloději kradou z vinohradů i v lednu, kdy se sklízí na výrobu odborníky vysoce ceněného ledového vína. Jedna z těchto krádeží, při níž zmizelo přes 400 kilogramů hroznů, se stala letos u Mikulova. "Netrvalo dlouho a díky všímavosti občanů se nám podařilo dopadnout zloděje," doplnila mluvčí.

Jedna z největších krádeží hroznů se stala v roce 2011 u Vrbic na Břeclavsku. Zřejmě početná skupina zlodějů tam z vinohradu sklidila a odvezla 1700 kilogramů hroznů za 30.000 korun.

Vladimír Klepáč hj


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:58