Agris.cz - agrární portál

ZOD Brniště rozšiřuje, modernizovat chce chovy krav i krůt

24. 9. 2015 | ČTK

ZOD Brniště (dříve Zemědělské obchodní družstvo Brniště), které je od roku 2012 akciovou společností, patří k největším zemědělským podnikům v Libereckém kraji. Firma se stále rozšiřuje, každoročně přikupuje 50 až 100 hektarů půdy, v nejbližších letech chystá investovat desítky milionů korun do modernizace a rozšíření chovu krav i krůt. ZOD vlastní firmu na zpracování krůtího masa a zvažuje, že by zřídila vlastní mlékárnu. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Petr Kubíček.

Zemědělská společnost hospodaří zhruba na 2400 hektarech zemědělské půdy, z toho je 2150 hektarů půdy orné a 150 hektarů trvalých travních porostů. Hospodaří převážně v okolí Brniště. "Zasahujeme ale až třeba k Novému Boru nebo na druhou stranu směrem k Ještědu," doplnil ředitel společnosti Otto Forman. V současné době už zhruba dvě třetiny obhospodařovaných pozemků podniku patří, zbytek je pronajatý od státu nebo soukromých vlastníků. ZOD odkupuje pozemky od vlastníků, nakupuje i další. "Například kolem Doks máme už nakoupeno kolem sta hektarů," dodal. Jen loni dala firma do nákupu pozemků 13,5 milionu korun.

Dominantní z pohledu výnosů je chov, který se na nich podílí z 54 procent. ZOD chová stádo zhruba 700 krav holštýnského černostrakatého plemene. Mléko dodává na základě dlouhodobých smluv do Německa. "Zvažujeme rozšíření chovu dojnic ve Velkém Grunově a zároveň zpracováváme studii na výstavbu nového kravína a navazující provozy včetně bioplynové stanice," řekl Kubíček. Firma počítá s rozšířením stáda dojnic o 100 až 150 kusů, rekonstruovat chce i provozy chovu krůt. Nebude to podle Kubíčka záležitost jednoho roku, ale zhruba tří až pěti let.

Zemědělský podnik v Brništi má více než 50letou historii. Klíčovou součástí podnikání je také rostlinná výroba zaměřená na produkci tržních plodin a vlastních krmiv. Letošní sklizeň byla podle Formana nejlepší v historii podniku. Z 1527 hektarů sklidili zemědělci 10.426 tun obilí, řepky a hrachu, což je o devět procent více než před rokem. Oseté plochy ale byly také větší. Rekordní byly letos hlavně výnosy ozimé pšenice, které se podle Formana sklízelo v průměru 8,37 tuny z hektaru. Loni byly výnosy zhruba o 220 kilogramů z hektaru nižší.

ZOD Brniště zaměstnává zhruba 60 lidí. Vedle zemědělské prvovýroby má firma také čerpací stanici, pískovnu a vlastní podnik na zpracování krůtího a kuřecího masa Prominent CZ, kde pracuje dalších 80 lidí. Podnik má 12 vlastních prodejen a jednu pojízdnou. "Každý rok se snažíme otevřít jednu nebo dvě nové prodejny," uvedl Kubíček. V loňském roce ZOD hospodařilo se ziskem 29,4 milionu korun při celkových výnosech 311 milionů. Loňské výnosy byly o 14 procent vyšší než v roce 2013, zisk stoupl meziročně o 83 procent.

Leona Vacková dr


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:18