Agris.cz - agrární portál

Přístroj medomet má 150 let, v Lužánkách začaly oslavy

25. 9. 2015 | ČTK

Mezinárodní setkání včelařů a přátel včel připomíná ode dneška v Brně 150. výročí vynálezu medometu. Vynálezce Franz Hruschka jej poprvé slavnostně představil v brněnských Lužánkách na výročním setkání německých a rakouských včelařů. Podle pořadatelů třídenního setkání se medomet přes svou jednoduchost řadí k významným inovacím a používá se dodnes.

Před vynálezem medometu se med z plástů nechával vykapat, případně se plásty lisovaly a nebylo možné používat je opakovaně. V případě medometu postačí plásty odvíčkovat a vložit do svislého rámečku v nádobě. Rámeček se pak ručně nebo strojově roztočí a med díky odstředivé síle vytéká do nádoby. Hruschku údajně inspiroval k vynálezu pohled na dítě, které roztočilo košíkem s plástvemi a ze dna začal kapat med.

Hruschka v Lužánkách představil pouze jednoduchý ruční medomet, přesto sklidil velký úspěch. "On tenkrát už pracoval na medometu daleko větším, osmiplástovém, ale v Brně předvedl takzvanou kapesní variantu. Medomet se postupem času vylepšoval, zdokonaloval, ale až do dnešních dnů pracuje pořád na principu Hruschkova vynálezu," uvedl herec a dramatik Zdeněk Svěrák v propagačním videu, které u příležitosti oslav natočil.

Ode dneška do neděle je v Lužánkách výstava historických i současných medometů a fotografií se včelařskou tematikou. Pro návštěvníky jsou připravené ochutnávky medu a doprovodný program určený i dětem.

V sobotu navíc začne mezinárodní konference, na které se budou včelaři bavit o výrobě medu, biovčelařství, chorobách včelstev, ale také o díle Franze Hruschky. V sobotu v 10:00 porota vyhlásí výsledky soutěže o nejlepší med.

tmd dr


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:45