Agris.cz - agrární portál

Vláda podpoří úpravy v podpoře elektřiny ze zemědělských podniků

28. 9. 2015 | ČTK

Zemědělské podniky ve formě akciových společností, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla, by měly mít nárok na podporu bez podmínky zaknihovaných akcií. Předpokládá to novela zákona o podporovaných zdrojích energie poslanců opoziční KSČM, kterou by na středečním zasedání měla podle předběžného stanoviska podpořit vláda.

Totéž by platilo i pro zemědělské podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Nyní se výjimka z podmínky mít zaknihované akcie vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu.

Předkladatelé chtějí napravit nepřesnosti, které vznikly v normě o podporovaných zdrojích při nedávném schvalování rozsáhlé vládní novely energetického zákona, jež bude účinná od ledna, vyplývá z důvodové zprávy. "Vláda akceptuje snahu poslanců napravit chybu vzniklou zapracováním pozměňovacího návrhu do vládního návrhu zákona," stojí v předběžném stanovisku kabinetu.

"Navrženým zákonem se uvádí text uvedených ustanovení do souladu s původním záměrem vlády i poslanců. Současně se touto novelou odstraňuje nebezpečí možných rozsáhlých finančních škod, které by vznikly v těchto věcech některým výrobcům elektrické energie a tepla při zemědělské výrobě," stojí ve zdůvodnění novely, kterou podepsali předsedové KSČM a stranického poslaneckého klubu Vojtěch Filip a Pavel Kováčik.

O předloze rozhodnou zákonodárci. Předkladatelé navrhli, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení.

mbc mal


Zdroj: ČTK, 28. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:49