Agris.cz - agrární portál

Sklizeň cukrovky v hradeckém kraji by měla klesnout o 38 procent

29. 9. 2015 | ČTK

Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji by letos kvůli mimořádnému suchu měla meziročně klesnout o 38 procent na 495.000 tun. Hradecký kraj patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi, pochází z něj téměř pětina republikové produkce cukrové řepy. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje. V celé ČR se čeká pokles sklizně o 35 procent na 2,87 milionu tun. Vyplývá to z letošního prvního odhadu sklizně podzimních plodin, který provedl Český statistický úřad.

Pokles sklizně v hradeckém kraji je dán zejména nižším výnosem, v němž se odráží sucho. Výnos by se podle statistiků měl meziročně propadnout o 30 procent na 50 tun z hektaru. V nižší očekávané sklizni se odráží i pokles ploch osetých cukrovkou o 11 procent na 9916 hektarů. Cukrovka z hradeckého regionu míří hlavně do cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který patří společnosti Tereos TTD z Dobrovice na Mladoboleslavsku.

Nižší by letos v kraji měla být i sklizeň brambor, meziročně statistici čekají pokles o čtvrtinu na 17.213 tun. Průměrný hektarový výnos by měl klesnout o 24 procent na necelých 23 tun. V pěstování brambor farmáři hradeckého kraje v zemi, na rozdíl od cukrovky, v popředí zdaleka nestojí. Brambory farmáři v hradeckém kraji pěstují asi na 755 hektarech, což představuje čtyři procenta osevních ploch s bramborami v Česku.

Na rozdíl od okopanin měli zemědělci v kraji letos rekordní úrodu obilovin, kterých se sucho nijak nedotklo. Průměrný hektarový výnos obilí letos vzrostl o 12 procent na dosud nejvyšších 7,11 tuny z hektaru.

ry dr


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:18