Agris.cz - agrární portál

Kvůli suchu dostávají lidé vodu z Jeseníků místo z Beskyd

29. 9. 2015 | ČTK

Části domácností v Moravskoslezském kraji, které obvykle dostávají vodu z beskydských přehrad, teče od poloviny září z kohoutků voda z Jeseníků. Velké průmyslové firmy zase snížily odběry povrchové vody. Jde o opatření, která udělali vodohospodáři, aby zajistili lidem i podnikům plynulé dodávky vody i v případě, že bude pokračovat dlouhotrvající sucho. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekli zástupci státního podniku Povodí Odry, který je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.

Situaci vodohospodářům zkomplikovala rozsáhlá rekonstrukce beskydské nádrže Šance, jež dodává vodu Ostravě nebo Frýdecko-Místecku. Hladina vody tam byla snížena už kvůli opravě, kvůli suchu pak ještě klesla. Technický ředitel Povodí Odry Petr Březina řekl, že objem vody v nádrží je nyní na 27 procentech. Se společností Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), která vodu odebírá, podnik dohodl opatření, aby v případě pokračujícího sucha objem vody v Šancích neklesl pod 20 procent.

"V polovině září jsme se s Povodím Odry domluvili na tom, že část vod, kterou standardně čerpáme z nádrže Šance, budeme čerpat z nádrže Kružberk, abychom beskydské nádrži Šance ulehčili," řekl mluvčí SmVaK Marek Síbrt. Vodu z Kružberka společnost přečerpává a dodává ji do oblasti, která jinak bývá zásobována z Beskyd. "Je to technické opatření. Nejedná se o žádnou extrémní situaci," dodal Síbrt.

Největšími průmyslovými odběrateli Povodí Odry jsou společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) a Biocel Paskov. Podnik se s nimi dohodl na snížení odběrů vody. "Byly sníženy odběry z nádrže Žermanice, jednak zvýšeným množstvím recirkulační vody a jednak přesunutím na odběr z nádrže Olešná," řekl Březina.

Mluvčí AMO Barboora Černá Dvořáková uvedla, že kromě povrchové vody z přehrady Žermanice a řeky Ostravice podnik využívá vodu vyčištěnou v čističkách Lučina a Ostravice. "Recirkulovaná voda představuje zhruba 32 procent," uvedla. Povodí Odry požádalo AMO o snížení odběru z Žermanic, Černá uvedla, že firma vzhledem k nízkému stavu vody v řece zvýšila objem recirkulované vody. Na výrobu huti to nemá žádný negativní dopad.

Vedoucí oddělení hydrologie ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jan Unucka řekl, že současný stav je přibližně na úrovni dvacetiletého sucha. Pokud by stejné počasí přetrvalo do počátku zimy, dosáhne úrovně až padesátiletého sucha. "V horách je ten průběh o něco mírnější, ale v nížinách se dostáváme opravdu do extrémních hodnot," řekl Unucka.

Sucho podle něj pocítili zemědělci i lesníci. "Dá se říct, že lesy už jsou v režimu přísušku. Znamená to, že dřeviny náročné na vodu, jako je třeba smrk nebo buk, už jsou ve výrazně deficitním režimu a samozřejmě na tom zdravotním stavu lesa se to projevuje," řekl Unucka. Pokud by sucho pokračovalo, daly by se podle něj očekávat kalamitní těžby.

Generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč řekl, že přírodě i podnikům pomohly přehrady. "V létě jsme nadlepšovali vodní průtoky, čili přispívali jsme k zlepšení života mikroorganismů a ekosystémů. Pomáhali jsme i průmyslu, například dětmarovická elektrárna mohla vyrábět elektřinu jenom z toho důvodu, že byl zvyšován průtok z vodního díla Těrlicko," řekl.

Velký problém by podle vodohospodářů nastal, kdyby byla i suchá zima, nebo by mrzlo a všechen sníh roztál najednou až na jaře.

Vlastimil Vyplel hj


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:16