Agris.cz - agrární portál

Obce mají šanci získat státní pozemky pod svými silnicemi

30. 9. 2015 | ČTK

Obce v Plzeňském kraji mají po deseti letech snažení naději, že budou moci získat bezúplatně pozemky pod svými silnicemi. Jde o plochy, na nichž má svěřené právo hospodaření Státní statek Jeneč v likvidaci. Umožnit to má návrh novely zákona o státním podniku, který nedávno schválila vláda. Předlohu ještě musí schválit parlament. ČTK to řekl předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) Jaroslav Perlík.

Na Státní statek Jeneč, který převzal zbytkový majetek po zrušení státních statků v ČR, bylo převedeno právo hospodaření k velkému množství státních pozemků na území mnoha obcí v celé ČR. Jen v Plzeňském kraji jde o více než 1100 parcel v téměř 100 obcích. Teprve převod pozemků obcím i krajům umožní opravit silnice, řekl Perlík.

Podle něj statek se starosty téměř nekomunikuje a současný stav brání rozvoji měst a vesnic. Ve stavebním řízení musí obce vykázat vlastnictví pozemků anebo právní vztah, k němuž se ale statek nezaváže. Fungování statku je největším problémem pro Tachovsko, tedy území bývalých Sudet, kde bývalý Státní statek Tachov vlastnil nejvíce zemědělské půdy.

"Na Tachovsku je hodně malých obcí. Pozemků, které byly převedeny na Jeneč, jsou tisíce. Vesnice s rozpočty do dvou milionů korun trápí pozemky pod komunikacemi," řekl starosta Stráže Karel Fišpera. Obce by si je nyní měly kupovat za cenu od 30 do 90 Kč/m2, což je pro ně příliš. Pozemky jsou nabízeny v dražbách, o nichž obce nevědí.

SMOPK, prosazující legislativní změny, v květnu jednalo s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). S Regionální rozvojovou agenturou a krajem pak připravilo databázi státních pozemků ve správě statku Jeneč na území Plzeňského kraje. Šlo především o pozemky pod pozemními komunikacemi ve vlastnictví obcí i krajských komunikací nižších tříd.

Výsledkem několika setkání byl návrh změny zákona o státním podniku, uvedl Perlík. Vláda ho schválila 14. září a tím otevřela cestu k bezúplatným převodům pozemků pod obecními silnicemi. "Zákon musí ještě projít legislativním procesem, ale už vládní návrh lze považovat za významný posun ve více než desetiletém procesu," řekl.

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:12