Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy chce postavit u Vlachovic novou přehradu

2. 10. 2015 | ČTK

Novou přehradu chce u Vlachovic na Zlínsku postavit Povodí Moravy. Výstavba nádrže by přišla téměř na dvě miliardy korun, její objem by měl být 20 až 30 milionů metrů krychlových. Například přehrada ve Slušovicích na Zlínsku má objem deset milionů metrů krychlových, největší vodní dílo v Česku, přehrada Orlík, má objem 716 milionů metrů krychlových. O záměru výstavby nové přehrady dnes jednali zástupci ministerstva zemědělství a Povodí Moravy se starosty obcí, sdělila ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

"Nádrž by plnila hned několik významných funkcí. Kromě samotného zásobování pitnou vodou by ochránila obce při povodních, za sucha by naopak nadlepšovala průtoky pod přehradou. Jako další využití by nádrž nabízela například rekreaci nebo sportovní rybaření," uvedla mluvčí.

Oblast u Vlachovic je podle generálního ředitele Povodí Moravy Jana Hodovského pro výstavbu nádrže optimální. "Je tam minimum střetů s dalšími zájmy území a navíc je v této oblasti nedostatek prostor pro akumulaci vody," uvedl. Výstavba nádrže by také podle podniku neměla přinést složité majetkové vyrovnávání, v dané oblasti je jen několik chat. Tuto skutečnost dnes ČTK potvrdil starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

"Nedokážu dnes říct jasné stanovisko, zda jsme pro, nebo proti stavbě nádrže. Faktem je, že letošní sucho ukázalo, jak je nezbytné zadržet vodu," řekl ČTK starosta. U některých obyvatel by však podle něj mohla velká stavba vzbudit obavy. Přehrada by měla vzniknout na toku Vláry. Povodí Moravy přislíbilo obcím pomoc s infrastrukturou i likvidací odpadních vod.

"Právě nutnost výstavby nových nádrží, které zadrží vodu v krajině, bude hlavním tématem konference Vodní nádrže 2015, kterou náš podnik pořádá už příští týden v Brně," uvedl Hodovský.

Jana Kuncová dr


Zdroj: ČTK, 2. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:05