Agris.cz - agrární portál

Ve valtické vinařské škole vznikne za 35 mil. výukové centrum

2. 10. 2015 | ČTK

Jihomoravský kraj vybuduje ve vinařské škole ve Valticích na Břeclavsku výukové Centrum excelence. Vznikne přestavbou jedné ze starých budov školy, řekl dnes novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj by mohlo být hotové příští rok. Centrum za 35 milionů korun bude sloužit vzdělávání, ale i pořádání kongresů, výstav a seminářů.

Na jižní Moravě je 90 procent všech vinic a vinohradů. Kraj je jediným zřizovatelem vinařské školy v České republice, a proto se rozhodl postavit v ní vinařské výukové centrum. "Bude sloužit pro vzdělání v rámci střední školy, ale i pro celoživotní vzdělání. Vzniknou také prostory pro pořádání vinařských kongresů, konferencí a významných nominačních výstav České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem," uvedl Hašek.

V přednáškovém sále se budou konat semináře a školení určené pěstitelům a výrobcům vína, ale také jeho příznivcům a konzumentům a studentům školy.

Projekt kraj podle Haška připravoval ve spolupráci s vinařskou veřejností. "Hlavními partnery jsou pro nás Svaz vinařů České republiky a Národní vinařské centrum. Do budoucna by se objekt mohl stát svazovým sídlem," dodal Hašek. Kraj chce mít ale i další centra, například ve Znojmě pro zemědělství nebo v Brně pro stavebnictví.

Jihomoravský kraj zřizuje 72 středních škol hlavního vzdělávacího proudu. Všeobecné vzdělání je na 27 z nich, obory ukončené výučním listem nabízí 36 a zbytek jsou ostatní a speciální školy.


Zdroj: ČTK, 2. 10. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:02